Katkı maddeli, hormonlu yiyecek derken, şimdi bir de "genetik yapısıyla oynanmış" ürünler çıktı ortaya.
Aslında, bu tür dışarıdan müdahaleler, yetiştirilen bitkileri iklim koşullarına dayanıklı kılmak, toprakla uyumlu hale getirmek, zararlı böcek ve haşerelere karşı ürünlerin direncini arttırmaktı. Böylece gıdaların besin değeri artacak, daha kaliteli ürünler yetişecek ve market raflarındaki bekleme süreleri artacaktı. Hatta vitamin açısından zengin ve sindirimi kolay gıdalar olacaktı bunlar. Genetik yapısıyla en çok oynanan ürünlere gelince; bunlar domates, soya, mısır, patates ve pirinç. Ancak ben bir kimyacı olarak, bu tür oynamaların bundan yalnızca 10 yıl önce başladığını düşünmüyorum ve oynamaların neden yapıldığından da şüpheliyim. Amacın daha kaliteli ürünler ortaya çıkarmak değil, yeni kazanç kapıları açmak olduğuna dair ciddi endişelerim var.
Nar ekşili zeytinyağlı dolma
8 kişilik
Hazırlama süresi 40 dakika
Pişirme süresi 30 dakika
Malzeme listesi
1 kg dolmalık yeşil biber
2 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı zeytinyağı
4 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)
2 su bardağı sıcak su
2 çay kaşığı tuz, toz şeker
1/2 demet maydanoz, dereotu
1 çay kaşığı karabiber, kuru nane
1 kahve fincanı narekşisi
2 diş sarmısak (dövülmüş)
Dolmalık biberleri ayıklayıp yıkayın. Orta boy bir tencereye zeytinyağını koyup doğranmış soğanı ekledikten sonra 3-4 dakika kavurun. Pirinci yıkayıp ilave ettikten sonra 5 dakika daha kavurun. Üzerine 2 su bardağı su, tuz ve toz şekeri katıp orta ısılı ateşte pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocağın altını söndürdükten sonra, ince kıyılmış maydanoz, dereotu, karabiber, kuru nane, narekşisi ve sarmısakları ilave edin. Hiç karıştırmadan kapağı kapalı şekilde 15 dakika dinlenmeye bırakın. Sonra dolma harcını tahta bir kaşıkla gevşek bir şekilde dolmalık biberlerin içine doldurup tencereye dik olarak dizin. Dört yemek kaşığı zeytinyağını, üç su bardağı sıcak suyla karıştırıp dolmaların üzerine gezdirdikten sonra hafif ısılı ateşte pişirin. Soğuyunca servise sunun.
Pestil hoşafı 6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 25 dakika
Malzeme listesi
150- 200 gr kuru pestil (herhangi bir çeşit olabilir)
6 su bardağı ılık su
Not: Bu hoşafı yapmak için fındıklı, cevizli ya da katıksız dut, erik pestili kullanabilirsiniz. Ya da sizin uygun gördüğünüz herhangi bir pestili bu iş için kullanabilirisniz.
n Orta boy bir tencereye, elinizle ufak parçalara ayırdığınız pestili koyarak üzerine 6 su bardağı ılık suyu ilave edin. Kısık ateşte, pestil eriyinceye kadar, 20-25 dakika pişirin. İyice soğumasını bekleyip servise sunun.
Püf noktası: Çok besleyici olan bu hoşafı pilav ve böreklerin yanınada ikram edebileceğiniz gibi sabahları aç karnına ve gece yatmadan önce de içebilirisiniz. Bu, çok faydalı olduğuna inanılan, eski bir Anadolu içeceğidir.