Gelincik çiçeğimsin, canımsın

Çocukluğumuzda saflığın ve özgürlüğün simgelerinden olan gelincik çiçeği, koparıldığı anda hemen solmasıyla da hepimizi etkilemiştir.

O muhteşem kırmızı çiçekler mayıs, temmuz ayları arasında açar ve ekin tarlaları içinde, yol kenarlarında bolca yetişir. Ancak gelinciğin yaprakları, özellikle Batı Anadolu’da yemek için kullanılır. Özellikle Ayvalık ve Cunda adasındaki lokantalarda en güzel gelincik yemeklerini bulabilirsiniz. Çiğ olarak salatası yapıldığı gibi, yağ ve yumurta ile kavrularak da yenir. Gelinciğin çiçek kısmı ise kurutulur; anjin, bronşit, uykusuzluk ve öksürük için kullanılır. Bir de gelincik çiçeğinden şerbet, şurup, likör de yapılır. Hatta içenlerden gelincik likörünün tadına doyamadıklarını bile duydum...

İnce Noktalar

Keki dağılmadan kalıptan çıkarmak için kalıbın her tarafını yumuşamış margarinle bolca yağlayın. 2 yemek kaşığı kadar un serpip, kalıbı ters çevirin. Fazla unu lavaboya silkeleyin.

ANNEMİZİN MUTFAĞI

Malatya’nın patlıcan kebabı

Yapılışı:

Önce yıkanmış ve kurulanmış patlıcanları fırın tepsisine yerleştirip, 1 saat kadar pişirelim. İyice yumuşayan patlıcanların kabuklarını suyun altında soyup, elimizle hafifçe sıkalım. Sonra her bir patlıcanı 3’e keserek, içini sıvıyağla yağladığımız fırın tepsisine yerleştirelim. Bir taraftan kuşbaşı eti bir tencerede; tuz, karabiber ve 4 bardak su ilavesiyle pişmeye bırakalım. Şimdi de soyulmuş ve küp doğranmış domatesleri 2 yemek kaşığı sıvıyağda, üzerlerine biraz tuz serpip, 10 dakika kadar pişirelim ve bir kenara alalım. Son aşamada ise; iyice pişen etlerin suyunu süzdürerek, tepsideki patlıcanların üzerine yerleştirelim. Onun üzerine domatesli sosu gezdirip, sadece sapları kesilmiş yeşil biberlerle süsleyelim. Etin suyundan 1 bardak kadarını kebabın üzerine döküp, 175 derecede 20 dakika kadar fırınlayalım.

10 kişilik
Hazırlama süresi 40 dakika
Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

6 adet orta boy kemer patlıcan

500 gram kuzu kuşbaşı et

2 yemek kaşığı sıvıyağ

4 adet orta boy domates (küp küp doğranacak)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

5adet yeşil sivri biber

Üzerinin sosu için

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

1 yemek kaşığı tereyağı

Kilis’in malhutası (Mahlıta)

Yapılışı:

Önce yeşil mercimeği, üzerine çıkacak kadar su ilavesiyle, iyice yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Bir taraftan da; alacalı yani çizgili soyup, tavla zarı formunda doğradığımız patlıcanları; acı suyunun çıkması için tuzlu suda 30 dakika bekletelim. Tencerede yağı eritip, yemeklik doğranmış soğanları sararıncaya kadar kavuralım. Yıkayıp, süzdürdüğümüz patlıcanları ekleyip, 2-3 dakika daha karıştıralım. Şimdi de domateslerle yeşil mercimeği ilave edelim. Ardından tuz, karabiber ve pul biber ekleyelim. Yemeğin tam üstüne çıkacak kadar su katarak, en az 25-30 dakika pişirelim. Bir tavada sos için; zeytinyağı, salçalar, sarmısak, varsa sumak ekşisi, yoksa limon suyunu karıştırıp, 5 dakika kadar pişirelim. En sonunda bu sosu yemeğe katarak servise sunalım.

6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 25-30 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı yeşil mercimek (kırmızı da olabilir)

3 adet orta boy kemer patlıcan (tavla zarı formunda doğranacak)

2 adet orta boy kuru soğan (yemeklik, çok ince doğranacak)

1 yemek kaşığı tereyağı

2 adet domates (küp küp doğranmış)

1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Sos için

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 tatlı kaşığı domates salçası

2 tatlı kaşığı biber salçası

3 diş sarmısak (dövülmüş)

2 yemek kaşığı sumak ekşisi (Kilis’e özgüdür) yoksa; 2 adet limonun suyu
Yazarın Tüm Yazıları