Dün Gaziantep’in ekşili güvecinin tadına bakmış ve misafiri olduğumuz evin babaannesinin yaptığı kaburga dolmasını bugüne bırakmıştık.
Aslında kaburga dolmasını bizim oradan da biliyor ve çok severek yiyorduk. Ama burası bambaşka bir topraktı ne de olsa. Nitekim sofraya getirdikleri görkemli kaburga dolması bizim yöreninkinden çok farklıydı. Babaanne dolmanın içine bizden farklı olarak; bol badem, baharat ve maydanoz koymuştu. Dolma o kadar lezzetliydi ki aradaki farkları hiç unutmadım.
Sonraki Diyarbakır seyahatimizi 1974-75 yıllarında yaptık. Babam Devlet Su İşleri’nden Karacadağ eteklerinde bir sulama barajı inşaatını almış ve şantiyeyi kurmaya gitmişti. Bu seferki gidişimizde çok güzel bir otele yerleştik. Sevgili Osman Kara onların evinde kalmamız için ısrar etti ama babam beş çocuklu bir ailenin onların evine sığmayacağını matematiksel olarak ispatladı ve Osman Bey ikna olmuş olacak ki, bu konuda daha fazla ısrar etmedi. Sohbet sırasında babam ilk geldiğinde yediği güvecin tadını unutmadığını söyleyince ertesi günün yemeği de belirlenmiş oldu. Tabii güvecin yanında yediğimiz muhteşem kuru baklavadan da söz etmemek olmaz. Kuru baklavayı o kadar beğenmiştik ki, on kutu satın alıp Ankara’ya götürmekten kendimizi alamadık. Ama bu on kutu baklavayı ancak on ayda yedik desem abartmış olmam.
Kabaklı makarna dolçevita
4 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Malzeme listesi
1 paket paperdella makarna
(Uzun olan herhangi bir makarna türünü kullanabilirsiniz.)
Sosu için;
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet orta boy yeşil kabak
4-5 diş sarmısak
8-10 adet kiraz domates
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çay kaşığı tatlı hardal
4 çay kaşığı kuru nane, kuru fesleğen
1 demet maydanoz
Kiraz domatesleri yıkayıp ortadan ikiye bölün. Kabağın sapını kesip yıkayın ve soymadan rendeleyin. Kuru soğanı yemeklik incecik, sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Maydanozu ayıklayıp incecik dilimleyin. Zeytinyağını orta boy derin bir tavaya (vok tavası kullanmanızı öneririm) koyup orta ısılı ateşin üzerinde kızdırın. Soğanı, rendelediğiniz kabağı, hardalı ve sarmısakları tavaya aktarıp tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 2 dakika kadar kavurun. Kiraz domatesleri katıp, tuz ve karabiberi serpiştirin. Sürekli karıştırmaya devam ederek 4-5 dakika daha kavurun. Kuru nane ve fesleğeni ilave ettikten sonra 1-2 dakika daha kavurup ocaktan alın. Diğer taraftan, makarnayı kaynayan bol tuzlu suda 10-12 dakika haşlayın. Hafif sulu kalacak biçimde süzüp sosun olduğu tavaya aktarın. Makarnayı sosla iyice karıştırdıktan sonra çok ince kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun.
Hardallı patates salatası
6 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Malzeme listesi
4 adet orta boy patates
1 adet yeşil taze soğan
1/2 demet maydanoz
1 su bardağı konserve mısır
Sos için;
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tepeleme yemek kaşığı mayonez
3 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
2 tatlı kaşığı hardal
1 adet limonun suyu
2 çay kaşığı tuz, karabiber
1 yemek kaşığı kuru nane, kuru fesleğen
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Taze soğanı ve maydanozu ayıklayıp incecik doğrayın. Patatesleri iyice yıkayıp üzerine çıkacak kadar su ve tuz ilavesiyle haşlayın. Yumuşayan patatesleri sudan çıkarıp henüz sıcak haldeyken soyun ve kuş başı et formunda doğrayarak derin bir kaba aktarın. Üzerine soğan ve maydanozu ilave edin. Sosu hazırlamak için; sıvıyağ, hardal, limon suyu, tuz ve karabiberi küçük bir kasede karıştırın. Mayonez ve yoğurdu ilave edip kuru nane, kuru fesleğen ve kırmızı pul biberi serpiştirdikten sonra çatalla 2-3 dakika kadar çırpın. İyice karıştırdığınız sosu salatanın üzerine gezdirin. Salata ve sosu karıştırıp üzerini konserve mısırla süsledikten sonra servise sunun.