"Su içsem yarıyor vallahi" ya da "O da benimle aynı şeyleri yiyor ama benden çok daha zayıf" gibi sözleri çok duymuşsunuzdur herhalde... Bu sözler genellikle kilolu insanlar tarafından söylenen sözlerdir ve defalarca da tekrarlanır.
Peki nedir şişmanlığın nedeni? Çok kabaca anlatmaya kalkarsak, yediğimiz yiyeceklerden aldığımız enerji, harcadığımızdan çoksa şişmanlarız. Ve her yiyeceğin sahip olduğu kalori miktarı içerdiği maddelere göre değişir. Yani yağ içeren bir tabak patates kızartmasının kalorisi başka, zeytinyağıyla yapılmış yeşil salatanınki başka, bir adet elmanınki başkadır.
Dedik ya, harcadığımız enerji miktarı, yiyeceklerden aldığımız kalori değerinden fazlaysa kilo almayız diye. Günlük hayatta yaptığımız işlerle harcadığımız enerji miktarı da yaptığımız işe göre farklılık gösterir. Ancak temel olarak, hiç iş yapmıyor olsak bile, kalbimizin atışı, bağırsaklarımızın ve karaciğerimizin çalışması için minimum bir enerji miktarına ihtiyacımız vardır ve bu metabolizmaya bazal metabolizma denir. Bazal metabolizmanın harcadığı enerji miktarı ise kişiden kişiye farklılık gösterir. İşte bu noktada "Benimle aynı şeyi yiyor ama daha zayıf" sözünün az da olsa doğru olduğunu görürüz. Vücudumuz bizim her şeyimiz ve ona iyi bakmadığımızda bunun sonuçlarına er ya da geç katlanmak zorunda kalıyoruz. Formda kalmak ve dengeli beslenmek sadece vücudumuzun görünüşü için değil, sağlığımız için de önemlidir. Birazcık dikkat ve özenle pek çok şeyi başarabileceğimizi unutmamalı ve forma girmek için mucize diyetlere aldanmamamız gerektiğini daima hatırlamalıyız.
4 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
á 1 paket burgu ya da kelebek makarna
Sos için;
á 1 su bardağı dondurulmuş minik karides (Yaklaşık 100 gr.)
á 1 kutu orta boy konserve ton balığı
á 1 paket hazır süt kreması (200 ml) (1 su bardağı dolusu olmalı.)
á 1 su bardağı süt
á 1 yemek kaşığı kuru fesleğen
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1/2 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri (Sert herhangi bir keçi peyniri kullanabilirsiniz.)
aridesli makarna mare
Makarnayı bol tuzlu suda 10-12 dakika kadar haşlayıp süzün. Sosu hazırlamak için; hazır süt kreması ve sütü küçük bir tencereye (wok tavası denilen, derin ve geniş Çin tavası kullanmanızı öneririm) aktarıp orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sık sık karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz üzerine dondurulmuş karidesleri ekleyin.
Ocağın altını kısıp karidesleri kısık ateşte 5 dakika pişirin. Yağını ve suyunu süzdüğünüz konserve ton balığını da aktardıktan sonra kısık ateşte, karıştırarak 2 dakika pişirin ve ocaktan alın. Tuz, karabiber ve fesleğeni de katıp karıştırın. Yaklaşık 2 dakika kadar pişirdiğiniz sosu ocaktan alın. Makarnayı süzüp tekrar aynı tencereye aktarın. Üzerine hazırladığınız ton balıklı sosu ilave edip tekrar karıştırın. Makarnayı rendelenmiş eski kaşar, mihaliç, İzmir tulumu gibi sert peynirlerle süsleyip sıcak sıcak servise sunun.
enekli kek mafin
12 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Malzeme listesi
á 1 su bardağı meyve şekerlemesi (1 su bardağı damla çikolata da kullanabilirsiniz.)
á 1 adet yumurta
á 1 su bardağı süt
á 1/2 su bardağı toz şeker
á 2 yemek kaşığı sıvıyağ
á 50 gr tereyağı (Oda sıcaklığında yumuşamış olmalı.)
á 2 çay kaşığı tarçın
á 1 paket vanilya
á 1 paket kabartma tozu
á 2 su bardağı un
Sıvıyağ, oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ve toz şekeri derin bir kaba aktarıp mikserle iyice çırpın. 2-3 dakika sonra yumurta, tarçın, vanilya, kabartma tozu ve sütü ekleyip çırpmaya devam edin. Unu da tel süzgeçten geçirerek yavaş yavaş ilave ettikten sonra mikser yardımıyla 2-3 dakika daha çırpın. Meyve şekerlemelerini ya da damla çikolatayı katıp tahta kaşıkla iyice karıştırın. Hazırladığınız hamuru yağlanmış mafin kalıplarına ağızlarında bir parmak boşluk kalacak şekilde paylaştırın. Mafinleri 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 25-30 dakika pişirin. Mafinleri kalıptan çıkarıp soğumalarını bekledikten sonra servise sunun.