Finlandiya mutfağı

Fin mutfağı, basit yemekleriyle tanınıyor.

Haberin Devamı

Ren geyiği eti, somon balığı, dağ çileği çeşitleri, sofraların en önemli malzemeleri. Fin mutfağı, doğusundaki Rusya ve batısındaki İsveç mutfağının da pek çok özelliğini almış.

Sert iklim koşulları nedeniyle yiyecekleri tat ve aroma bakımından çok keskin. Tüm kış boyunca toprak karla kaplı ve hava da çok soğuk. Dolayısıyla toprak kirlenmiyor.

Yaz boyunca neredeyse 24 saat batmayan güneş sayesinde sebze ve meyveler organik olarak yetiştiriliyor gibi.

Sebze-meyvelerin tadı ve kokusu hiç değişmiyor. Hele bizim bayramda gittiğimiz kuzey kutup çizgisi içinde yer alan Lapland’da hava o kadar temiz ki, karın en saf halini görebiliyorsunuz. Tabii -25 dereceyi soğuk bulmazsanız!

Ama benim gibi bir kar manzarası aşığıysanız, soğuk size hiç işlemez. Üstelik Lapland’ın dağ çileği çeşitleri de sizi
mest eder.

Kırmızı, mavi, sarı renkli olan ve “beri” dedikleri dağ çilekleri var. Bunlardan reçel ve marmelat yapıyorlar ve dondurarak pasta süslemede de kullanıyorlar.

Şimdi bizde çok moda olan kırmızı, kurutulmuş altın çileklerin onlarca çeşidi var. Üstelik bizdekinden çok daha ucuz.

Belki siz de bir gün oralara gider ve Ren geyiklerinin çektiği kızaklarla dolaşırken karlar arasında parlayan kırmızı bir dağ çileği görürsünüz. Ne dersiniz?

Haberin Devamı

CEVİZLİ ÜZÜMLÜ LOR TATLISI


500 gr (yaklaşık 2 su bardağı) lor peyniri (Tuzlu olmamasına dikkat edin.)
Yaklaşık 1,5 su bardağı un
1,5 su bardağı irmik
2 adet yumurta 
125 gr yumuşamış bitkisel margarin
1 tepeleme çay kaşığı karbonat
1 paket vanilya
Yarım su bardağı tozşeker
1 su bardağı çekilmiş ceviz içi (Fındık ya da badem de kullanabilirsiniz.)
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan kuru çekirdeksiz üzüm

Şurup için;
3 su bardağı su 
3 su bardağı toz şeker 
1 yemek kaşığı limon suyu

Lor, un, tozşeker ve irmiği derin bir kaba koyun. Yumurtaları kırıp yumuşamış yağı ilave edin.

Karbonat, vanilya, üzüm ve cevizi ekleyip yoğurmaya başlayın.

Yumuşak ve çok hafif elinize yapışacak bir hamur elde edeceksiniz.

Fırın tepsisine fırın kağıdı yayın ya da tepsiyi 2-3 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın. Hamurdan pinpon topu büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın.

Üzerlerine hafifçe bastırıp tepsiye aralıklı olarak dizin.

5 dakika önceden ısıtıp 160 dereceye ve altüst konuma ayarladığınız fırında 35-40 dakika, kenarları hafif sarı-kahverengi oluncaya kadar pişirip çıkarın.

Şerbeti hazırlamak için su ve tozşekeri küçük bir tencereye aktarıp kısık ateşte, sık sık karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başlayınca limon suyunu ilave edip 5 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.

Soğuyan tatlıları derin bir kaba yerleştirip üzerine sıcak şurubu aktarın. Tatlıları arada sırada çevirerek şurubu iyice çekmeleri için 30 dakika kadar bekleyin ve servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları