Favorim sosis sote

Sürekli yemek yapmak zorunda olan anneler, hele ki her gün değişik bir mönü bekleyen eş ve çocuklarla çevrelenmişken oldukça sıkıntılı anlar yaşarlar.

Mutfakta böyle zamanlarda imdada yetişen bazı yiyecekler vardır. Bence sosis bunların başında yer alır. Kızartabilir, haşlayabilir, makarnasını veya pizzasını yapabilirsiniz. Benim favorim ise sosis sotedir. Hem büyükler sever, hem de çocuklar.

Biliyor musunuz, bizim için neredeyse çabuk yemek haline gelmiş olan “sosis” ile ilgili ilk yazılı kayıt M.Ö. 500 yıllarında Antik Yunan’da sahnelenen bir oyunun adı olarak var. Sosis adı da Latin kökenli ve tuzlu anlamında olan “salsus” kelimesinden geliyor. Çünkü eskiden mevsimlerin yiyecekler üstündeki bozulma etkisini azaltmak için buzdolapları kullanılmadığı için, etler tuzlandıktan sonra hayvan bağırsaklarına doldurulup öyle saklanırmış. Böylece hem daha lezzetli hem de uzun ömürlü olurmuş. Kuzey ülkelerinde yüksek sıcaklık sorunu olmadığı için tütsüleme işlemi daha yaygınken, iklimine göre kuru ya da taze sosis üretiliyormuş. Sosisle ilgili unutamadığım esprili bir duvar yazısını da sizinle paylaşmak isterim: “Sosis yemeyi seviyorsan, nasıl hazırlandığını sakın izleme!”

Fırında zeytinyağlı biber dolması
6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 20 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 50 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ 
12-16 adet orta boy yeşil dolmalık biber 
2 adet orta boy domates
6 yemek kaşığı zeytinyağı

İç harcı için; 
1 su bardağı pirinç 
4 adet orta boy kuru soğan 
½ su bardağı zeytinyağı 
3 yemek kaşığı kuşüzümü 
1 demet dereotu 
1 tatlı kaşığı tarçın 
1 tatlı kaşığı yenibahar 
1 çay kaşığı tuz, karabiber 
6 adet kesmeşeker 
1 adet limonun suyu

YAPILIŞI
Dolamlık biberleri yıkayıp kapak kısımlarını kestikten sonra çekirdeklerini ayıkalyın ve yıkayıp süzün. Domatesleri iri kuş başet formunda doğrayınİç harcını hazırlamak için; pirinci sıcak suda iyice yıkayıp süzün. Kuşüzümünü ayıkladıktan sonra soğuk suda bekletin. Zeytinyağını orta boy bir tencereye aktarıp üzerine incecik doğradığınız soğanları ekleyin. Orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurun. Üzerine pirinci ekleyip 7-8 dakika daha kavurduktan sonra ocağın altını kısarak kuşüzümlerini ilave eidn. Tarçın, tuz ve karabiberi serpip kesmeşeker ve limonsuyunu katın.
Üzerine bir su baradğı su ekleyip karıştırdıktan sonra, kısık ateşte pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp yenibahar ve ince kıyılmış dereotunu ilave ederek karıştırın ve soğuması için bekleyin. Dolma biberleirn içini soğuyan iç harcıyla bastırarak doldurup kenarları yüksek bir fırın kabına yerleştirin. Üzerleirne domates parçalarını yerleştirin. Yakalşık 3 su bardağı sıcak suyu aktardıktan sonra 6 yemek kaşığı zeytinyağını gezdirin. Üzerine bir tutam tuz serpip varsa, fırın kabının kapağını kapatın. Kapağı yoksa üzerini alümiyun folyoyla kapatın. Dolmaları 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 20 dakika pişirin. Alüminyum folyoyu kaldırıp 30 dakika daha pişirdikten sonra fırından çıkarın. Soğumasını bekleyip servis yapın.

Havuçlu kereviz salatası
MALZEME LİSTESİ 
4 adet orta boy kereviz 
1 adet orta boy havuç
8 su bardağı sıcak su 
1 su bardağı süt 
1 adet limonun suyu 
2 çay kaşığı tuz, karabiber
2 demet dereotu

Sos için; 
1 yemek kaşığı dolusu mayonez 
½ su bardağı sebze haşlama suyu 
1 su bardağı tatlı yoğurt 
2 çay kaşığı tuz 
4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

YAPILIŞI : Kerevizleri soyup iri kuşbaşı et formunda doğrayın ve orta boy bir tencereye aktarın. Kereviz çok çabuk kararan bir sebze olduğu için, üzerine limon suyunu ve sütü ekleyerek bir kenarda bekletin. Havucu kazıyıp yıkadıktan sonra yarım santim kalınlığında halkalar halinde dilimleyerek kerevizlerin bulunduğu tencereye aktarın. Üzerine 8 su bardağı sıcak suyu ilave edip orta ısılı ateşte, kerevizler hafifçe yumuşayıncaya kadar pişirin. Ancak kerevizlerin diri kalmasına dikkat etmelisiniz. Haşladığınız sebzeleri süzüp soğumalarını bekleyin. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; haşladığınız sebzelerin suyundan yarım su bardağı kadar alarak derin bir kaba aktarın. Üzerine; mayonez ve yoğurdu koyup tuzu serpin. Bir tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice karıştırın. Haşlanmış sebzeleri el blenderi ya da çatalla ezip püre haline getirin. Üzerine koyu boza kıvamındaki sosu gezdirip iyice karıştırın. Salatayı servis tabağına aktarıp incecik kıydığınız dereotuyla süsledikten sonra . Zeytinyağını da gezdirin ve soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları