Paylaş
Besleyici yemekleri aile sofralarında yiyen çocuk fast food’a alışmaz. Fast food dükkanlarında satılan yiyeceklerin nasıl hazırlandığıyla ilgili araştırmalar yapmak, onu bu sağlıksız yemeklerden uzaklaştırabilir. Okulda yedikleri yemekleri de gözlem altında tutmak gerekir. Ayrıca dışarıda yemek yeme merakları da alternatif restoranlara götürülerek giderilebilir.
Mısırlı hindi budu
YAPILIŞI: Hindi butlarının üzerine tuz, karabiber ve unu serpin. Köri ve toz kekiği butların her tarafına sürün. 30 dakika kadar buzdolabında bekletin. Margarini bir tavada kızdırıp butları kızgın yağda arkalı önlü, kahverengi oluncaya kadar kızartın. Kızartma işlemi yaklaşık 8-10 dakika kadar sürecektir. Üzerine rendelenmiş domates, domates suyu ve mısır nişastası ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Yemeği kısık ateşte, en az 1 saat kadar pişirin. İyice yumuşayan hindi butlarını tencereden alıp pilavla birlikte servis yapın.
MALZEME LİSTESİ
· 4 adet hindi but eti
· 200 gr mısır nişastası
· 2 yemek kaşığı un
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 çay kaşığı köri, toz kekik
· 50 gr bitkisel margarin
· 1 su bardağı domates suyu
· 3 adet orta boy domates
FISTIKLI KALİFORNİYA PİLAVI
YAPILIŞI: Zeytinyağını geniş bir pilav tenceresine koyup, orta ısılı ateşte kızdırın. Üzerine dolmalık fıstıkları ekleyip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 1-2 dakika, fıstıklar hafif sararıncaya kadar kavurun. Üzerine incecik doğradığınız soğanları hemen ilave edip 1-2 dakika daha kavurun. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci de aktarıp 5 dakika daha karıştırarak pişirin.
Sıcak et ya da tavuk suyunu ekleyip tuz, karabiber, yenibahar ve pul biberi serpin. Üzerine iyice yıkayıp süzdüğünüz kuş üzümlerini de katıp karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirin.
Suyunu çeken pilavın altını iyice kısıp tencerenin kapağını açtıktan sonra toz hindistancevizini serpiştirin. Kapağını tekrar kapatıp pilavı kısık ateşte 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Yaklaşık 20 dakika dinlendirdikten sonra karıştırarak servis yapın.
MALZEME LİSTESİ
· 6 yemek kaşığı zeytinyağı
· 4 yemek kaşığı dolmalık fıstık
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 2 su bardağı pirinç
· 4 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 çay kaşığı yeni bahar, kırmızı pul biber
· 2 yemek kaşığı dolusu kuş üzümü (dolmalık üzüm)
· 2 tepeleme yemek kaşığı toz hindistancevizi
Paylaş