Dünya mutfakları içinde en çok İtalyan mutfağını sevmemin en önemli nedeni, İtalyan yemeklerinin tatlarının bizim yemeklerimize çok benzemesi...
Anadolu halk mutfağının yüzyıllardan beri değişmeyen yemeği kesme aş ya da ev makarnasını aynı bizim usulle yapıyor İtalyanlar. Biz çorbalık kesme aşı su, tuz, unla yoğururken, makarnalık erişteye mutlaka yumurta katarız. Bizim ev makarnası çeşitlerimiz uzun, dikdörtgen veya üçgen şekillerinin ötesine gitmez. Ancak Rönesans ve Reform geçirmiş, sanat anlayışı çok çeşitlenmiş olan ıtalyanlar, kurdele, gül, püskül şeklinde makarnalar üretmişler. Biz makarnayı daha sade soslarla sofraya getirirken, onlar makarnayı her çeşit sebze, bakliyat, deniz ürünü, beyaz ya da kırmızı etle harmanlayıp çok zengin çeşitler ortaya koyuyorlar. ıtalyanlar’ın makarna ve sos çeşitlerinin fazlalığını düşündükçe, “Bir Rönesans da biz yaşasaydık yemeklerimiz çok mu değişirdi” diye geçiyor aklımdan ister istemez.
ISPANAKLI MOZARELLA SALATASI
4 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ 25 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ * ½ demet ıspanak yaprağı * 4 adet orta boy domates * 4 top mozarella peyniri Sos için; * Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan sızma zeytin yağı * 2 çay kaşığı hardal * 1 diş sarmısak * 1 adet limonun suyu * 2 çay kaşığı tuz, karabiber
YAPILIŞI Ispanak yapraklarını saplarından ayırıp yıkadıktan sonra süzün. Yaprakları elinizle iri parçalara ayırıp salata tabağına dizin. Domatesleri yarım ay şeklinde doğrayıp ıspanak yapraklarının üzerine şekil vererek yerleştirin. Diğer taraftan sosu hazırlamak için; iyice dövdüğünüz sarmısağı ve sızma zeytinyağını geniş bir kâseye koyun. Hardal ve limon suyunu ekleyip tuz ve karabiberi de serpin. Hazırladığınız sosu domates ve ıspanak yapraklarının üzerine gezdirip sebzelerin sosu çekmesi için 5 dakika bekleyin. Son olarak top şeklindeki mozarella peynirini yarım santim kalınlığında yarım ve ay şeklinde dilimleyin. Peynir dilimlerini salatanın üzerine yerleştirin. Varsa tuzlu krakerlerle süsleyerek servise sunun.
MALZEME LİSTESİ * 4-6 adet sandviç ekmeği * 4-6 adet orta kalınlıkta dana bonfile * 4 yemek kaşığı sıvıyağ * 1 çay kaşığı tuz, karabiber Sos için; * 2 tatlı kaşığı tereyağı * 2 tepeleme yemek kaşığı un * 1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası * 3 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu * 2 çay kaşığı hardal * 1 su bardağı hazır süt kreması (200 ml) * 1 çay kaşığı tuz, karabiber
YAPILIŞI Orta kalınlıkta ya da daha ince olan dana bonfilelerin üzerine tuz ve karabiber serpip bir kenarda bekletin. 4 yemek kaşığı sıvıyağı orta boy bir tavada, yüksek ısılı ateşte kızdırın. Bonfilelerin iki tarafını da kızgın yağda üçer dakika kızartıp bir tabağa alın. Yüksek ısılı ateşte pişen bonfile suyunu dışarı vermez ve daha lezzetli olur. Diğer taraftan, aynı tavaya 2 tatlı kaşığı tereyağı koyup eritin. Unu tavaya aktarıp orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla karıştırarak 2 dakika kadar kavurun. (Böylece hafifçe sararan unun kokusu gidecektir.) Üzerine domates salçasını ilave edip 1 dakika daha sürekli karıştırarak kavurduktan sonra ılık haldeki et ya da tavuk suyunu katın. Hardalı da ekledikten sonra 2 su bardağı sıcak tavuk aktarın. (Tavuk suyunu, hazır tavuk suyu tabletlerini 2 su bardağı sıcak suda eriterek de yapabilirsiniz.) Orta ısılı ateşte karıştırmaya devam ederek sosu kaynatın. Sos kaynamaya başlayınca kızarttığınız bonfileleri içine yerleştirin. Tuz ve karabiberi de serptikten sonra etleri kısık ateşte 10 dakika daha pişirin. Hazır süt kremasını ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın. Sosla yaklaşık 5 dakika daha pişirdiğiniz etleri ocaktan alın. Diğer taraftan, içlerini oyduğunuz yuvarlak sandviç ekmeklerini servis tabağına yerleştirin. Ekmeklerin üzerine önceden hazırladığınız patates püresini paylaştırın. Etleri tavadan alıp pürenin üzerine yerleştirin. Tavada kalan sosu etlerin üzerine gezdirin. Haşlanmış brokoli gibi sebzelerle süsleyerek sıcak sıcak servise sunun.