Eski kilerler yok şimdi

Yeni yapılan apartman dairelerine bakıyorum ve bu planları evle alakası olmayan kişiler yapmış diye düşünüyorum. Gereksiz holler, küçük mutfaklar, biçimsiz balkonlar...

Ne bir gömme dolap var ne de küçücük bir kiler. Oysa kiler bir ev için ne kadar gereklidir. Gelin bir de araştırmacı-sahaf Ergun Hiçyılmaz’ın çocukluk yıllarının kilerleri hakkında anlattıklarına kulak verelim:
“Kilere ulaştığımda beni sadece baharat, karanfil ve zencefil kokuları karşılamazdı. Tavanda sayısız meyve ve sebze sallanır ve olgunlaşmayı beklerken, inanılmaz bir koku bahçesine dönerdi. Yeşilden kırmızıya doğru uzanmış bu renkli kiler dünyasına dalıp birkaç şey aşırdığımda öylesine mutlu olurdum ki...
Tüm o nefis yemekler, birtakım çuvallara konulmuş köy malzemelerinden yapılıp, soframıza gelirdi. Tarhananın dumanını tencerenin kapağı açıldığında öbür odadan görebilirdik. Boyu serçe parmağını geçmeyen en kızılın kızılı biberleri tarhana ile götürmek için sadece ‘boğaz’ değil, yürek de isterdi.”
şimdi ne evlerin kilerleri zencefil kokuyor ne de elde yapılmış köy tarhanaları bez torbalarda tavanlara asılı. Öyle bir karmaşa ki hayatımız, eve gelip değil yemek yapmak, yemek yemek bile zor geliyor çoğumuza.

BEZELYELİ TEL ŞEHRİYE PİLAVI

4 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESı 10 DAKıKA
PİŞİRME SÜRESİ 15 DAKıKA

MALZEME LİSTESİ
* 2 su bardağı dolusu tel şehriye
* 2 tatlı kaşığı tereyağı
* 3 çorba kaşığı zeytinyağı
* 2 su bardağı et yada tavuk suyu
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 2 su bardağı konserve bezelye
(veya haşlanmış taze bezelye)
* 1 çorba kaşığı soya sosu
(veya nar ekşisi)

YAPILIŞI
Geniş pilav tenceresinde tereyağı ve zeytinyağını eritin. Tel şehriyeyi tencereye boşaltıp orta ateşte bir tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kavurun. Tel şehriyelerin rengi hafifçe kahverengiye dönüşünce hemen üzerine ılık haldeki et yada tavuk suyunu aktarın.
Su kaynamaya başlayınca tuz ve karabiberi serpin. Konserve yada haşlanmış bezelyeleri ilave edin ve karıştırın. Sonra da pilavı kısık ateşte suyunu iyice çekene kadar pişirin.
Suyunu iyice çeken pilavı ocaktan alın ve üzerine varsa soya sosu veya nar ekşisini gezdirin. Tekrar tencerenin kapağını kapatarak 10 dakika demlendirip, dinlendirin.
Hafifçe alttan yukarı doğru karıştırarak sıcak olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları