Eski İstanbul’da ramazan hazırlıkları

Ramazan hazırlıklarınız tamam mı? Malum, bu gece ilk sahura kalkacağız...

Haberin Devamı

Eskiden, yani İstanbul’un konaklarında her akşam iftar davetlerinin verildiği, iş hayatının ve toplumsal hayatın ramazana göre şekillendiği yıllarda, iki-üç hafta önceden başlarmış ramazan ayının hazırlığı.
Hummalı bir temizlik yapılırmış öncelikle. Ev dip köşe temizlenirmiş.
Ramazan dendi mi kiler gelirmiş akla. Kilerler eksik malzemelerin fazlasıyla doldurulmasıyla renklenirmiş. Bir ay boyunca yetecek kadar un, şeker, bakliyat, pirinç alınır, ramazan boyunca alışveriş yapılmaması amaçlanırmış.
Hali vakti yerinde olanlar her şeyi Asmaaltı’ndan alırlar, yük arabalarıyla taşıtıp kilerlerine doldururlarmış. Ramazan yaklaştıkça artan telaş reçel, turşu yapımıyla son bulur, böylece ramazanın sıkıntısız şekilde geçirilmesi hedeflenirmiş.

ViÅŸne kompostosu

Haberin Devamı

Taze vişne kullanacaksanız, saplarını koparıp yıkadıktan sonra süzün. Vişnelerin pişerken dağılıp parçalanmaması için önce şerbetini hazırlayıp sonra vişneleri pişirmeniz gerekir. Su ve tozşekeri orta boy bir tencereye koyup içine iki adet de karanfil atın.
Orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak şeker eriyip kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin. Şerbet kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra vişneleri kaynayan şerbetin içine aktarın. (Dondurulmuş vişne kullanacaksanız buzunun çözülmesini beklemeden sıcak şerbetin içine atabilirsiniz.)
Toz vanilyayı da tencereye ilave edip karıştırın. Vişneleri yaklaşık 15 dakika pişirdikten sonra kompostoyu ocaktan alın. Vişne çabuk pişen bir meyvedir, çok kaynatmamanız gerekir. Tenceredeki kompostonun soğumasını bekleyip kâselere paylaştırın. Buzdolabında bir süre bekletip soğuk halde servise sunun.
Vişne kompostosunu ağzı kapalı halde buzdolabında 10-15 gün bekletebilirsiniz.
Suyunu, içine limon dilimleri koyarak soğuk içecek olarak da ikram edebilirsiniz.
Komposto geleneksel Türk mutfağında pilavların ayrılmaz eşlikçisidir. Kompostonun şekerini ağız tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.

Malzeme listesi

1 kg viÅŸneÂ
(taze veya dondurulmuÅŸ viÅŸne kullanabilirsiniz )
2-2,5 su bardağı tozşeker
6-7 su bardağı su
2-3 adet karanfil
1 paket vanilya (isteÄŸe baÄŸlı)         Â

Yazarın Tüm Yazıları