Paylaş
· 3 yemek kaşığı tereyağı
· 4 baş soğan
· 2 yemek kaşığı
domates salçası
· 1 kg ıspanak
· 2 yemek kaşığı ekşi siyah erik pestili veya 3 adet limonun suyu
· Yarım yemek kaşığı dövülmüş toz kişniş
· 7-8 adet yumurta
· Varsa yarım su bardağı doğranmış taze kişniş
· 1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
Bir tencereye yağ ve et kavurması konulup ince piyazlık doğranmış soğanlar ilave edilir ve soğanlar iyice sararıncaya kadar kavrulur. Tencereye salça da ilave edilerek 2-3 dakika kadar pişirilmeye devam edilir. Üzerine 6-7 su bardağı su eklendikten sonra bir taşım daha kaynatılır.
Öte yandan irice kıyılıp yıkanan ıspanaklar; tuz, toz kişniş ve ekşi siyah erik pestili veya limon suyuyla birlikte kaynayan suya eklenir ve 15 dakika daha pişirilir.
Tencerenin kapağı açılır, menemenden biraz daha suluca kıvamdaki yemeğin üzerine kişi sayısına göre yumurtalar tek tek kırılır ve kapağı yine kapatılarak 7-8 dakika daha pişirilip ocak söndürülür. Sofraya getirilmeden önce tabaklara bölüştürülen yemeğin üstüne varsa ince kıyılmış taze kişniş serpilir.
Yemekçinin notu:
Eşgili yemeği, uşgun (ışgın) veya evelekle de yapılabilir. Uşgun; yeşil, uzun saplı, mızrak şeklinde bir bitkidir. Mayhoş, ekşi bir tadı vardır. Evelek ise ıspanağa benzeyen, farklı aroması olan bol yapraklı bir bitkidir.
Bir de Van’da çok kullanılan, adına “alo” da denilen yumuşak, ekşi siyah erik vardır. Bu erikler olgunlaşmadan toplanır. Ekşi olanları tercih edilir ve erikler az su ilavesiyle kaynatılarak ezilir, süzgeçten geçirilir.
Tepsilere dökülen püre halindeki karışım ara sıra karıştırılarak birkaç gün güneşte bırakılır. Suyu iyice buharlaşınca kavanozlara doldurulup, yemeklere ekşi tat
vermek üzere kullanılır.
Bu arada kullanacağınız pestil katı haldeyse, yarım kibrit kutusu büyüklüğü yeterli olacaktır.
Paylaş