Alışveriş yapmayı sever misiniz? Öyle kıyafet ve aksesuvar almaktan bahsetmiyorum ama.
Zaten, alışveriş deyince benim aklıma kıyafet değil, sebze, meyve, yiyecek içecek ve yemekle ilgili aksesuvar alışverişi geliyor. Hemen hemen bütün arkadaşlarım benim bu durumumu “meslek hastalığı” olarak niteleyip bana gülüyorlar. Ama ben gittiğim yerlerde “buranın en meşhur yemeği nedir” deyip gezi planımı ona göre yaptığım, yeni çıkan bir kek kalıbını satın aldığımda mücevher almış kadar sevindiğim ya da bavulumda yemekte kullanıldığı için çok özel olan muzlardan taşıdığım için pek mutluyum. Arkadaşlarım da bir taraftan benim bu durumumla eğleniyorlar, bir taraftan da gittikleri yerlerden bana en son çıkan kek kalıplarından, daha önce görmedikleri süzgeçlerden ya da değişik şekillerdeki kurabiye kalıplarından alıyorlar. Hem de benim için yaptıkları bu alışverişlerde başlarına gelen ilginç olayları ballandıra ballandıra anlatarak. En sevdiğim şeylerden biri de yurtdışına gittiğimde birilerine hediye olarak yemek aksesuvarları almak. Özellikle de yemekle pek ilgilenmeyenlere. Çünkü güzel, çekici aksesuvarlar özellikle de gençleri yemeğe ve mutfağa yaklaştırıyor. ışe renkli, küçük kek kalıplarında kek yapmakla başlayıp soluğu aşçılık kurslarında alan gençler var etrafımda. Böyle örnekler beni çok mutlu ediyor. Üstelik mutlu olmamın yemekçi olmamla da pek az ilgisi var. Ben kendi yemeğini pişirmenin tek başına ayakta kalmak ve kendini doyurabilmekle ilgili olduğunu düşünüyorum. “Tek başıma yaşıyorum” diyebilmek için de yemek yapmanın şart olduğunu düşünenlerdenim.
Bezeli krokanlı parfe
Malzeme listesi * 2 poşet toz kremşanti * 2 su bardağı soğuk süt * 2 tepeleme yemek kaşığı kakao * 1/2 su bardağı tozşeker * 3 adet yumurtanın akı * 1 çay bardağı dövülmüş krokan (dövülmüş fındıklı akide şekeri de kullanabilirsiniz) (ya da fındık içi de kullanabilirsiniz) * 1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi * 1 adet portakal kabuğunun rendesi * 12-15 adet beze
Yapılışı Kremşanti, süt, kakao ve toz şekeri derin bir kaba aktarıp mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika kadar çırptıktan sonra, buzdolabında bekletin. Diğer taraftan, yumurta aklarını başka bir derin kaba koyarak yine mikserin yüksek devriyle 10-12 dakika, kar gibi olup, katılaşıncaya kadar çırpın. Sonra da üzerine, dövülmüş krokan (akide şekeri de olur) ve ceviz içini ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın. Son olarak, rendelenmiş portakal kabuğunu da ilave edip tekrar karıştırın. Öte yandan, kakaolu kremşantiyi buzdolabından çıkarıp bu karışıma azar azar ekleyerek kaşıkla iyice karıştırın. Diğer taraftan, şekilli bir kek kalıbına buzdolabı poşeti ya da streç filmi, kenarları dışarı sarkacak şekilde yerleştirin. Bezeleri bu kalıbın dibine yan yana dizin. Yukarıda hazırladığınız parfe harcını bezelerin üzerine düzgün bir şekilde boşaltarak yayın. Parfeyi derin dondurucuya koyup en az 3-4 saat bekletin. Servise sunmadan önce servis tabağına ters çevirin ve üzerindeki naylonu sıyırıp çıkarın. Biraz yumuşamasını bekleyip üzerine çikolatalı sos gezdirdikten sonra keskin bir bıçakla dilimleyip servise sunun.