Paylaş
Kökeni ise eskilere dayanır. Osmanlı ımparatorluğu döneminde o kadar benimsenmiş ki bu tatlı, helvacılık, tatlıcılıktan ayrı bir meslek olarak tanımlanmış.
Ancak bu topraklarda yaşayan insanlar için her zaman o kadar da kolay olmamış helva yemek... Öyle zamanlar yaşanmış ki, helvanın ana maddesi olan şeker çok az bulunan ve pahalı bir madde halini almış. ışte böyle şekersiz zamanlarda bile helvasız kalınmamış. “Madem şeker bu kadar pahalı, ben de onun yerine pekmez, üzüm ve bal kullanırım ama helvasız kalmam” deyip şekerin alternatifleriyle yapmış helvasını ve afiyetle yemiş insanlarımız.
Herhalde bu alternatif şekerlerin en pahalısı bal olmuş. Yani öyle ya da böyle helva yemekten asla vazgeçmemiş Türk insanı.
Hâlâ adet, gelenek ve göreneklerimizin bir parçası olmaya devam ediyor helva. Ancak öyle herkes helva yapamıyor. Çünkü helva yapmak gerçekten ustalık işi.
Mutlaka ağır ateşte ve sabırla dakikalarca kavrulur bir kere helva ve hafif kehribar rengine dönüşmesiyle beraber sulu ya da sütlü şerbeti eklenir. Yani öyle “dur bir helva kavurayım” diyen herkes helva yapamaz.
PEYNİRLİ PUF BÖREĞİ
YAPILIŞI
Hamuru hazırlamak için yumurta, yoğurt ve zeytinyağını derin bir kaba aktarın. Üzerine tuz ve kabartma tozunu ekleyerek elinizle karıştırın. Unu da yavaş yavaş ilave edip yoğurmaya başlayın. (Un eklemeye ara verdiğinizde hamuru kontrol edin.)
Kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur hazırlayıp oda sıcaklığında 20-30 dakika dinlendirin.
Diğer taraftan, ince kıyılmış dereotu ve rendelenmiş peyniri bir kaseye koyup çatalla ezdikten sonra bir kenarda bekletin.
Dinlenen hamuru iki eşit parçaya bölün. Parçaları hafif unlanmış tezgahın üzerinde yarım santim kalınlığında açın.
Yufkalardan birinin üzerine peynirli karışımı serpiştirip üzerine diğer yufkayı kapattıktan sonra hafifçe bastırın. ıki katlı böreği rulo hamur keseceği yardımıyla ya da bıçakla baklava dilimi veya D şeklinde parçalara ayırın.
Sıvıyağı orta boy bir tavaya aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Puf böreklerini kızgın yağda önlü arkalı kızartın. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.
Not: Puf böreğini kıymalı ya da ıspanaklı iç harcıyla da yapabilirsiniz.
Hamuru için;
· 1 adet yumurta · 3 yemek kaşığı yoğurt · 2 yemek kaşığı zeytinyağı · 1 çay kaşığı tuz
· 1 paket kabartma tozu
· Aldığı kadar un
Harcı için;
· 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir · 1 demet dereotu
Kızartmak için;
· 1 çay bardağı sıvıyağ
Paylaş