Ekmekçi Hitit mutfağı

Bundan 4 bin yıl önce, yani M.Ö 2000-2500 yılları arasında uygarlıklarını sürdüren Hititler, Anadolu’nun ilk organize medeniyeti olarak da biliniyor.

Haberin Devamı

Kendi çağının en güçlü, en zengin ve ileri medeniyetlerinden biri olarak ünlenen Hititler, Kadeş Antlaşması’nın da tarafı. Tarihin ilk yazılı antlaşması olarak bilinen Kadeş, Hititler ve Mısırlılar arasında imzalanmış.
Eh, bu kadar önemli özelliklere sahip olan bir uygarlığın mutfak kültürünün zengin olması bizi şaşırtmamalı.
Çorum’da katıldığım yemek yarışmasında Hitit mutfağının pek çok yemeğinin, özellikle de ekmeklerinin tadına baktım. Ekşi hamurdan, buğday ve arpadan yapılan ekmekleri oldukça sert.
Yazılı tabletlerin çözümlerinden Hititler’in 180’den fazla ekmek ve unlu mamul yaptıkları anlaşılıyor. Bu ekmeklerin bir kısmı özel tören ekmeği.
Hititler yaşadıkları Orta Anadolu bölgesinin iklim ve toprak yapısında yetişen tüm ürünleri yemeklerinde kullanmışlar. Zaten Hattuşa gibi yerleşim yerlerinde tahıl deposu olarak kullandıkları toprağa gömülü dev küpler de bunun bir kanıtı.
O dönemde bezelye, hardal otu gibi sebzeler kuzu, ciğer, yürek gibi sakatatlar, incir, nar gibi meyveler ve kuyruk yağı çok kullanılıyormuş.
Tıpkı günümüz Türkiye’sinde olduğu gibi, Hititler’de de ekmeğin çok tüketilmesi tesadüf mü acaba?

Haberin Devamı

MENGEN USULÜ KREP DÜRME

Unu derin bir kaseye koyup yumurtaları kırın ve karıştırın. Sütü yavaş yavaş ilave edip iyice çırpın. Hazırladığınız krep hamurunu dinlenmeye bırakın.
Diğer taraftan yağı bir tava ya da tencerede kızdırın. İncecik yemeklik doğranmış soğanı tavaya aktarıp 2-3 dakika kadar kavurun. Kıyma, domates ve salçayı ilave edip karıştırın.
Bir su bardağı sıcak su, tuz ve karabiber ekleyip sürekli karıştırarak 8-10 dakika pişirin. Kıymalı harç suyunu çekince incecik kıyılmış maydanozu ilave edip karıştırın ve hemen ocaktan alın.
Dinlenen krep hamurundan bir kahve fincanı dolusu alıp teflon bir tavada önlü arkalı pişirin. Kreplerin içine hazırladığınız iç harcından koyup rulo yaparak dürümler hazırlayın.
Bütün krep dürümlerini bir tepsiye dizin. Kreplerin üzerini boylu boyunca iki santim derinliğinde yarın. Yarılan kısımlara rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin.
Fırının ızgarasında 5-7 dakika, peynir eriyinceye kadar pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

Krep hamuru için; - 2 adet yumurta - 150 gr un - 1 su bardağı süt
İç harcı için; - 200 gr dana kıyma - 1 kahve fincanı sıvıyağ - 1 yemek kaşığı domates salçası - 2 adet orta boy domates
- Yarım demet maydanoz
- 2 adet orta boy kuru soğan   - 1 su bardağı sıcak su
Kreplerin üzeri için; - 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Yazarın Tüm Yazıları