Ekmek çeÅŸitleri

Sofraların olmazsa olmazıdır ekmek. Ülkemizde neredeyse her şehrin kendi ekmeği var.

Haberin Devamı

Ancak ekmeği, temel olarak kara ve beyaz ekmek olarak ikiye ayırmak mümkün. İşlenmiş ve dolayısıyla besin değerinin büyük kısmını kaybetmiş olmasına rağmen daha lezzetli, hafif ve gösterişli olan beyaz ekmek, unun çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle elde ediliyor. Kara ekmek ise, tam tahıldan muhteva.

Peynirli fuka

Malzeme listesi
· 8-10  dilim bayat ekmek
(Tost ekmeÄŸi de kullanabilirsiniz.)
· 3 su bardağı su veya et suyu
Peynirli sos için;
· 3 yemek kaşığı zeytinyağı
· 250 gr orta yağlı beyaz peynir
(Tuzsuz lor peyniri de kullanabilirsiniz.)
· 2 adet orta boy kuru soğan
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 çay kaşığı kırmızı pul biber
· 4 yemek kaşığı dolusu rendelenmiş kaşar veya beyaz peynir
· 10-12 dal maydanoz

Yapılışı: Peynirli harcı hazırlamak için, zeytinyağını orta boy bir teflon tavaya koyup üzerine incecik kıydığınız soÄŸanları ekledikten sonra tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak soÄŸanlar hafifçe sararıncaya kadar, 4-5 dakika kavurun. Ãœzerine rendelenmiÅŸ beyaz peyniri ilave edip  tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi serpin. Sürekli karıştırarak 4-5 dakika daha piÅŸirin. SoÄŸanın iyice piÅŸtiÄŸinden emin olup ocaktan alın ve ılık hale gelmesini bekleyin.Â

Diğer taraftan, bayat ekmekleri, ya da tost ekmeklerini iri kuşbaşı et formunda lokmalar yani fukalar halinde parçalayın. Fukaları derin bir tepsiye yan yana dizip ılık su ya da et suyuyla ıslatın. Hazırladığınız ılık haldeki peynirli harcı ıslanmış ekmek fukalarının üzerine yayın. Üzerine rendelenmiş  kaşar peynirini de serpiştirdikten sonra 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında yaklaşık 10-15 dakika peynir eriyinceye kadar pişirin. Fırından çıkarıp sıcak sıcak servis yapın. Arzu ederseniz üzerini ince kıyılmış maydanozla da süsleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Misket elması hoşafı

Malzeme Listesi

· 1 kg taze misket elması
(Herhangi bir kokulu elma türü de kullanabilirsiniz.)
· 5 su bardağı su
· 2,5 su bardağı tozşeker
· 2-3 adet tane karanfil

Yapılışı: Yıkadığınız misket elmalarını incecik soyun. İsterseniz dilimlere ayırın, isterseniz benim yaptığım gibi bütün halde bırakın. Ancak her iki durumda da çekirdeklerini dikkatlice çıkarın. Bekleyen elma kararacağı için elmaları hemen bir tencereye koyup, üzerine 5 bardak su ekleyin.

Tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtup elmaları, iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. (Elmaların pişip pişmediğini kontrol edebilmek için arada sırada kürdan batırabilirsiniz.) Elmalar yumuşayınca tencereyi ocaktan alıp elma parçalarını bir süzgeç yardımıyla alın ve bir tabağa aktarın. Tenceredeki elma suyunun üzerine 2,5 su bardağı tozşeker katıp tekrar ocağın üzerine alın. Karanfil tanelerini ekleyip arada sırada karıştırarak şekerli suyu kaynatın. Su kaynadıktan 2-3 dakika sonra tencereyi ocaktan alın. Şekerli suyu kaselere paylaştırıp soğumasını bekleyin. Kaselerdeki su soğuduğunda üzerlerine tabakta bekleyen elma parçalarını  koyup, servis yapın.

Yazarın Tüm Yazıları