Ekmeğin “Hazin Sonu”

Salı günkü yazımızda ekmeğin beslenme alışkanlığımız içinde ne kadar büyük bir yere sahip olduğundan bahsetmiştik.

Haberin Devamı

Ekmeği bu kadar çok tüketmemizin çeşitli nedenleri var tabii. Ekmek, gelir düzeyi daha düşük olan kesimlerce daha çok tüketilen bir gıda maddesi. Çünkü doyurucu ve ucuz.
Ekmeğin bu kadar çok tüketilmesinin bir diğer nedeni de çöpe giden ekmekler. Yani aslında aldığımız ekmeğin ciddi bir kısmını tüketmiyor, çöpe atıyoruz.
Peki ekmeğin çöpe atılma-sının en önemli nedeni ne? Tabii ki bayatlaması. Bayatlama denen şeyse ekmeğin yapısında olup bitenlerle ilgili.
Teknoloji ve bilimdeki bunca gelişmeye rağmen henüz “bayatlamayan ekmek” yapılamadı. Ekmeğin “hazin sonu” bir türlü engellenemiyor.
Yarın bu hazin sona biraz yakından bakacağız ve bayatlama sürecini inceleyeceğiz.

Mukaşşerli dolma

· ½ kg orta yağlı kıyma · 2 kg dolmalık patlıcan · 3 adet orta boy olgun domates · ½ su bardağı mukaşşer (ikiye bölünmüş nohut) · 2 su bardağı ince bulgur(simit de denir) · 2 adet orta boy kuru soğan · 2 çay kaşığı tuz, karabibher · 1 demet maydanoz · 1 yemek kaşığı biber salçası · 3-4 yemek kaşığı koruk ekşisi (sumak ekşisi de kullanabilirsiniz)

Haberin Devamı

YAPILIŞI:
Patlıcanları yıkayıp ikiye böldükten sonra oyun ve tuzlu suda bekletin. İç harcını hazırlamak için; simit denen ince bulguru derin bir kaba koyun. Üzerine küp küp doğradığınız domatesleri, incecik dilimlediğiniz soğan ve maydanozu ekleyin.
Salça, mukaşşer, baharatlar, tuz ve kıymayı ilave edip yoğurun. Dolma içi katı olursa biraz su katabilirsiniz. Patlıcanları hazırladığınız içle yarısını biraz geçecek kadar doldurun. Üzerlerini patlıcanların kesilmiş kapaklarıyla kapatın ve bir tencereye dizin. Üzerini dolma taşıyla kapatın.
Dolmaları üzerini biraz geçecek kadar su ilave ederek pişirin. Dolma pişmeye yakınken koruk ya da sumak ekşisi ekleyin. Yaklaşık 15 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
Not: Arapça’da ikiye bölünüp kabukları soyulmuş nohuda mukaşşer denir.

Yazarın Tüm Yazıları