Edremit’teki zeytin şenlikleri

19-20 Ocak 2008 tarihlerinde Edremit Belediyesi, Ticaret Odası, Ticaret Borsası ve Ziraat Odaları’nın düzenlediği şenliklere katıldım.

Zaten bir zeytinyağlı tutkunu ve sevdalısı olduğum için bu daveti seve seve kabul ettim. Edremit Belediye Başkanı Yunus Bozbey, Ticaret Borsası Başkanı Tarkan Denizer, Ticaret Odası Başkanı Erol Ürel önderliğinde oluşturulan komite, biz yemek yazarları ve zeytinyağı tutkunlarına müthiş bir misafirperverlik gösterdi. Hepsi, Edremit’in en önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytinciliği geliştirmek, dünyaya tanıtmak ve markalaşmak için canla başla çalışıyor. Bölgede zeytin ve zeytincilik yalnızca bir tarım faaliyeti değil, kültür öğesi ve yaşam biçimi olarak algılanıyor. Aslında Edremit Körfezi’nde yetişen zeytin ağaçlarının bir başka özelliği de meyvelerin yemeklik zeytinyağı yapımında kullanılıyor olması. Yani bu ağaçların adı "zeytinyağı ağacı" olarak da biliniyor. Diğer bölgelerde yetişen zeytin ağaçlarının meyveleri ise çoğunlukla sofralık zeytin olarak kullanılıyor. Çünkü zeytinyağı yapımında kullanılacak olan zeytinin yetiştiği bölgenin iklimi ve toprak yapısı çok önemli.

Şehriyeli sütlüce çorbası

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

l 1 su bardağı arpa şehriye

l Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı

l 1 adet orta boy kuru soğan

l 1 adet orta boy havuç

l 2 diş sarmısak

l 1 çay kaşığı tuz, karabiber

l 8 su bardağı et ya da tavuk suyu

Sos için;

l 1 adet yumurtanın sarısı

l 1 yemek kaşığı un

l 1 adet limonun suyu

l 1 su bardağı yoğurt

l 1 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber

l 6 çay kaşığı kuru nane, kuru fesleğen

YAPILIŞI: Zeytinyağını orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Üzerine rendelenmiş soğan ve havucu ekleyin. Sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayıp tencereye aktarın. Malzemeleri tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2 dakika kadar kavurduktan sonra üzerine şehriyeyi ilave edin. Yine karıştırarak 1 dakika kadar daha kavurduktan sonra sıcak haldeki et ya da tavuk suyunu tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi de serptikten sonra çorbayı arada sırada karıştırarak kaynamaya bırakın. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; yumurta sarısı, un ve limon suyunu bir kaseye aktarıp tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla çırpmaya başlayın. Yoğurdu da ekleyip iyice çırptıktan sonra sosu, kaynamaya başlayan çorbaya yavaş yavaş aktarın. Karıştırmaya devam ederek çorbayı 10 dakika daha pişirip ocaktan alın. Tuz, kırmızı pul biber, kuru nane ve kuru fesleğeni ekleyip tekrar karıştırın. Sıcak sıcak servise sunun.

Zeytinyağlı kabak çiçeği dolması

4 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

l 30-40 adet kabak çiçeği

İç harcı için;

l Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan zeytinyağı

l Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan pirinç

l 2 adet orta boy kuru soğan

l 1 yemek kaşığı dolmalık kuru üzüm

l 1 yemek kaşığı tozşeker

l 1 çay kaşığı tuz, karabiber

l 1 adet limonun suyu

l 1 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI: Pirinci sıcak suda 20 dakika kadar bekletip yumuşatın. Dolmalık üzümü iyice yıkayıp süzün. Soğanları incecik doğrayın. Zeytinyağının yarısını orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Soğanı tencereye koyup sürekli karıştırarak 2 dakika kadar kavurun. Üzerine hemen suyunu süzüp yıkadığınız pirinci ekleyip karıştırmaya devam ederek 2 dakika daha kavurun. Üzerine tozşeker, tuz ve karabiberi serpip üzümü de katın. Limon suyunu ve sıcak suyu gezdirip karıştırın. Kısık ateşte, pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirip ocaktan alın. Harcı ılık hale gelinceye kadar bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, kabak çiçeklerini fazla hırpalamadan yıkayıp süzün. Çiçeklerin uç kısımlarını elinizle açarak içlerine dolma harcından ikişer çay kaşığı kadar doldurun. Kabak çiçeklerinin uç kısımlarını alta doğru katlayıp geniş bir teflon tencereye yan yana sıralayın. Kalan zeytinyağını dolmaların üzerine gezdirip 1 su bardağı kadar ılık suyu ekleyin. Dolmaların pişerken yerlerinden çıkmaması için üzerlerine küçük bir porselen tabak kapatın. Dolmaları tencerenin kapağı kapalı vaziyette, orta ısılı ateşte, 20-25 dakika kadar pişirip ocaktan alın. (Kabak çiçeği çabuk pişen bir sebzedir.) Ilık hale gelen dolamaları servis tabağına alıp servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları