Paylaş
SOĞANLI KENAR BÖREĞİ
(6-8 kişilik)
NE LAZIM?
Soğan yahnisi için;
* 6-7 orta boy kuru soğan
* 1 çay bardağı sıvıyağ veya zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 5 su bardağı sıcak su
* 1 yemek kaşığı un
* 4 kesmeşeker
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Börek için;
* 2 yufka
* 1 su bardağı süt
* 1 su bardağı sıvıyağ
* 2 su bardağı lor peyniri
Ayrıca;
* 1 yumurtanın sarısı
NASIL YAPARIM?
* Soğanları soyup her birini dörde bölün. Geniş bir tencereye yağı koyup soğanları ekleyin, orta ısılı ateşte 5-7 dakika kavurun.
* Salçaları, kesmeşeker, tuz ve karabiberi de ekleyip sıcak suyu katın. Kapağını kapatıp suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp unu serpiştirin ve karıştırın, bir kenarda bekletin.
* Fırına dayanıklı 35-40 cm çapında yuvarlak tepsiyi sıvıyağla yağlayın.
* Börek için birinci yufkayı tezgâha serin. Süt ve sıvıyağı bir kâsede çırpıp kaşıkla yufkanın üzerine 6-7 kaşık dökün. İkinci yufkayı üzerine yayıp yine sostan dökün. Lor peynirini her tarafına serpip bir ucundan başlayarak rulo şeklinde sarın.
* Sonra da yağlanmış tepsinin ortasına simit şeklinde yerleştirip yufkanın iki ucunu birleştirin.
* Tam ortadaki boşluğa ılınan soğan yahnisini dökün. Böreğin üzerine kalan sosu yumurta sarısıyla çırpıp fırçayla sürün.
* Önceden ısınmış 180 dereceli fırında börek kızarıncaya dek pişirip çıkarın.
* Serviste börekten kalın bir dilim, yanına 2 kaşık soğan yahnisi ve ayranla ikram edin.
BADEM EZMESİ
(4 kişilik)
NE LAZIM?
* 300 gr toz badem
* 1 su bardağı toz şeker
* 1/2 su bardağı su
* 1 tatlı kaşığı limon suyu
* 2-3 adet acı, yabani badem (opsiyonel)NASIL YAPARIM?
* Şerbet için şeker, su ve limon suyunu ufak bir tencereye koyup kısık ateşin üzerine oturtun. Bir tahta kaşıkla ara sıra karıştırarak şerbeti kaynatın.
* Kaynayıp şeker iyice eridikten 5 dakika sonra ocaktan alın, ılınmaya bırakın.
* Derin bir kabın içine toz bademi koyun. Varsa acı bademleri de rendeleyerek içine ekleyin.
* Azar azar şerbeti katarken kaşıkla karıştırın.
Parmak uçlarıyla yoğurarak hamur yapın.
* Buzdolabında 15-20 dakika bekletin.
* İster yuvarlayıp parçalar şeklinde form verin, ister 1 santim kalınlığında açıp kare kare dilimleyin. Oda sıcaklığında 1 hafta saklayabilirsiniz.
Paylaş