Paylaş
Sonra Elazığ’da Vahide Hanım Teyze’yle, ufak bulgur köftesini tanıdım. Malatyalı Cahide Abla’yla birlikte içliköfteyle tanıştım. Van’a gittik, babamın Kığılı ahbapları bize büyük uzun Kürt köftesinden ikram ettiler. Derken zamanla Türkiye’nin hemen tüm köftelerini tanıdım.
Yunanistan’da şahane Yanya köftesi, Bosna’da çevapi köftesini yedim. İtalyanlar’ın pirinçle yapıp kızarttıkları arancini köftesine ise bayıldım. Sicilyalılar’ın pirinç ve kıymayla yaptıkları limon büyüklüğündeki köfteli yahnilerini pek sevdim. Derken, bu sene Paris’teki mutfak organizasyonunda iki farklı köfte türüyle daha tanıştım.
Malezyalılar haşlanmış pirinci hindistancevizi sütüyle yoğurup misket büyüklüğünde ve şeklinde köfteler hazırladılar. Afrika’dan, Senegal’den gelen çok güler yüzlü bir hanım ise dövülüp tavada kızartılmış buğday ince tanelerini suyla yoğurdu ve bize tipik bir Afrika köftesi hazırladı.
Köftelerle tanışma maceramız emin olun bitmedi. Merak etmeyin, ben yeni köfteler öğrendikçe size de anlatacağım.
Malzeme listesi
1 litre süt
200 gr tozşeker
100 gr nişasta (Buğday nişastası kullanmanızı tavsiye ederim.)
Yarım bardak su
2 adet
yumurta sarısı
1 çay kaşığı vanilya
Türk kahvesi fincanıyla
1-2 fincan
ince çekilmiş badem (File badem de kullanabilirsiniz.)
Krokanlı keşkül
Süt ve tozşekeri bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, sık sık karıştırarak süt kaynayıncaya kadar pişirin. Süt kaynayınca ocaktan alın. Üzerine badem ve vanilyayı ilave edip karıştırın ve ocağın üzerine tekrar koyun. Bu sefer kısık ateşte kaynamaya bırakın.
Diğer taraftan, nişasta ve suyu derin bir kaseye koyup çatalla çırparak ezin. Yumurta sarılarını da katıp tekrar çırpın. Bu nişastalı yumurtalı karışımı kaynamakta olan süte yavaş yavaş ve bir taraftan karıştırarak ilave edin. Arada sırada karıştırarak 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
Kaselere paylaştırıp soğumaya bırakın. Üzerini krokanla ve varsa konserve ananasla süsleyin, çok yakışacaktır.
Paylaş