Bizde bir görüş vardır. Bu görüş doğrultusunda çocuklarımıza kışın dondurma yedirmeyiz örneğin.
Dondurma soğuk olduğu için kışın yenmemesi gerekir bu görüşe göre. Halbuki dondurmanın vücut ısısından çok daha düşük bir sıcaklıkta eridiği bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Yani mevsimin dondurmanın vücudumuza yaptığı etkiyle uzaktan yakından alakası yok aslında. Yalnızca kışın elimize aldığımız bir külah dondurmanın yazın eridiğinden çok daha uzun sürede eridiğini görebiliyoruz o kadar. Bu gördüğümüz de dondurmanın kışın yendiğinde hasta eden bir yiyecek olduğunu ispatlamıyor. Bu bilgi o kadar eski ki aslında, eski Roma’da yaz-kış ayrımı yapılmadan dondurma tüketiliyormuş. O zamanın dondurmaları şimdiki gibi külahta satılmıyormuş elbette. Daha çok buzlu içecek olarak niteleyebileceğimiz tatlılarmış bunlar. Bu içeceklerin müptelası olanlardan biri de tarih kitaplarına Roma’yı yakan adam olarak geçen Neron’muş. Savurganlığı ve keyfine düşkünlüğüyle meşhur olan Neron, kölelerini yüksek dağlara gönderir ve oradan kar ve buz getirmelerini emredermiş. Getirilen buzu da bal ve şerbetle karıştırıp yermiş. Kökeni bu kadar eskilere dayanan ve her mevsim yenebileceği gerçeği çok açık ve net olan dondurmayı neden bu kadar az tükettiğimiz hiç belli değil.
Patatesli tavuk ciğer sote
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
á 500 gram tavuk ya da hindi ciğeri
á 3 adet orta boy patates
á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
á 2 tepeleme yemek kaşığı un
á 3 adet orta boy domates
á 4 diş sarmısak
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1 çay kaşığı kimyon
á 2 çay kaşığı kuru fesleğen
Tavuk ya da hindi ciğerlerinin yağlı kısımlarını çıkarıp ayıkladıktan sonra tavla zarı formunda doğrayın ve yıkayıp süzün. Patatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın. Kararmamaları için tuzlu suda bekletin. Domatesleri rendeleyin. Sarmısakları da yarım çay kaşığı tuzla dövün. Zeytinyağını geniş bir teflon tencerede kızdırın. Süzdüğünüz ciğer parçalarını geniş bir tabağa serptiğiniz una iyice bulayıp kızgın yağda, orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kızartın. Patatesleri süzüp kağıt havluyla kuruladıktan sonra ciğerin üzerine aktarın. Tahta kaşıkla karıştırmaya devam ederek 4-5 dakika daha pişirin. Tuz ve karabiberi serpip kimyon ve kuru fesleğeni de ilave ederek 2-3 dakika daha soteleyin. Üzerine rendelenmiş domatesi ve dövülmüş sarmısakları aktarıp orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp arada sırada karıştırarak 5 dakika karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servis yapın.
Soğuk büfe kanepeleri
Malzeme listesi
á 10-12 dilim tost ekmeği
Sosu için;
á 200 gram krem peynir
á 2 yemek kaşığı mayonez
á 2 demet dereotu (incecik kıyılmış)
2. seçenek
á 1 yemek kaşığı dolusu süzme yoğurt
á 2 tatlı kaşığı hardal
á 1 yemek kaşığı dolusu mayonez
3. seçenek
á 1 su bardağı tahin
á 1 limon suyu
á 2 diş dövülmüş sarmısak
á 1 çay kaşığı tuz, kimyon
4. seçenek
á 1 yemek kaşığı zeytin ezmesi
á 2 adet katı yumurta sarısı
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Önce tost ekmeklerini su bardağının ağzıyla veya yuvarlak bir kalıpla keserek hazırlayın. Yukarıda sunduğumuz malzeme seçeneklerinden birini ya da birkaçını seçebilirsiniz. Sos malzemelerini küçük bir kasede çırpıp bir bıçak yardımıyla tost ya da sandviç ekmek dilimlerinin üzerine sürün. Ekmeklerin arasına hindi veya tavuk jambon, salam koyup, sandviç gibi kapatın. Üzerlerine koymak için, turşu, zeytin gibi değişik malzemeler de kullanabilirsiniz. Geniş bir servis tabağına dizip, kürdanla beraber servise sunun.