PaylaÅŸ
Ancak bu ormanlar, Ortaçağ boyunca hızla yok edilmişti. Bu durumdan en çok etkilenen de yine köylüler ve hayvan yetiştiricileriydi. Ve durumu kontrol altına alabilmek için, yetiştirdikleri domuzları, geniş ahırlara kapatmak zorunda kalmışlardı. Bu tedbirin sonucu olarak da Fransa ve Almanya’da korularda ve ormanlarda özgürce dolaşan domuzlar, İtalya’da ahırlarda yaşamaya mahkum olmuştu. Bu mecburiyet, İtalya’da yapılan salam miktarının da artmasına neden olmuş. Çünkü, ahırlarda hareketsiz yatan domuzlar yağlanmış ve bu da hayvanlardan daha çok salam çıkmasını sağlamış. Salam birdenbire popülerliğini artırmış ve en çok tüketilen et ürünleri arasına girmişti.
Portakallı limon çiçeÄŸi kekiÂ
YAPILIŞI: Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları ve tozşekeri derin bir kaba aktarın. Mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika, şeker iyice eriyinceye kadar çırpın. Üzerine, eritip ılıttığınız margarin, ılık haldeki süt ve vanilyayı ekleyip 2-3 dakika daha çırpın. Limon suyu ve rendelenmiş limon kabuğunu katıp 1-2 dakika daha karıştırın. Diğer taraftan, un ve kabartma tozunu başka bir derin kaba koyup elinizle iyice karıştırın. Bu unlu karışımı bir tel süzgeç yardımıyla eleyerek yumurtalı karışıma ilave edin.
Mikserin düşük devriyle çırpmaya devam ederek malzemeleri karıştırın. Hazırladığınız hamuru yağlanmış kek kalıbına aktarın. Keki, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzeri sarı kahverengi oluncaya kadar, 40 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız kekin soğumasını bekledikten sonra dilimleyerek servis tabağına alın. Sosu hazırlamak için; portakal suyu ve mısır nişastasını küçük bir tencereye aktarıp üzerine pudra şekerini ekledikten sonra tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpın. Sosu, kısık ateşte, sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp karıştırmaya devam ederek biraz ılınmasını sağlayın. Sosu kek dilimlerinin üzerine gezdirip servise sunun.
Malzeme listesi
· 125 gr eritilip ılıtılmış margarin
· 4 adet yumurta
· 2 su bardağı tozşeker
· 1 su bardağı ılık süt
· 1 paket vanilya
· 1 adet limonun suyu
· 2 adet limon kabuğunun rendesi
· 1 paket kabartma tozu
· 3 su bardağı un
Sos için;
· 1 su bardağı taze portakal suyu
· 4 çay kaşığı dolusu mısır nişastası
· 1 yemek kaşığı pudra şekeri
Doğum günü kurabiyeleri
YAPILIŞI: Toz jöleyi derin bir kaba aktarın. Üzerine ılık suyu ekleyip çatalla çırparak jöleyi eritin. Limon suyu ve sıvıyağı da ilave edip pudra şekeri ve nişastayı da katın. Sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. İyice yoğurduğunuz ele yapışmayan sert hamuru temiz bir buzdolabı poşetine koyarak buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi gün buzdolabından çıkardığınız hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. Parçaların her birinin içine değişik renkli gıda boyalarından bir toplu iğnenin tepesi kadar alıp hamurlara katıp yoğurun. Yoğurma işlemini boyaları hamurlara iyice yedirinceye kadar sürdürün. Bu renkli şeker hamurlardan çeşitli şekiller hazırlayın ve kurabiyelerin üzerine yapıştırmak için kenarda bekletin.
Oda sıcaklığında yumuşamış margarini derin bir kaba koyun. Üzerine oda sıcaklığında bekleyen yumurtanın sarısını katın. Pudra şekerini ilave ettikten sonra unu da yavaş yavaş eklemeye başlayın. Karışımı, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurduktan sonra oda sıcaklığında 1 saat kadar bekletin. Hamuru tezgahın üzerinde merdane yardımıyla 1 santim kalınlığında açın. Hamurdan şekilli kurabiye kalıpları yardımıyla parçalar çıkarın ve fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Kurabiyeleri 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri beyaz kalacak şekilde 15 dakika pişirip çıkarın. Soğumalarını bekleyip üzerlerini renkli hamurlarla süsleyerek servise sunun.
Malzeme listesi
Hamuru için;
· 250 gr yumuşamış margarin
· 1 su bardağı pudra şekeri
· 1 adet yumurtanın sarısı
· 4 su bardağı un
Renkli hamur için;
· 2 yemek kaşığı toz jöle
(vanilyalı, limonlu ya da muzlu jöle olabilir)
· 4 yemek kaşığı ılık su
· 1 yemek kaşığı limon suyu
· 1 yemek kaşığı sıvıyağ
· 1 su bardağı pudra şekeri
· 2 su bardağı mısır nişastası
· Renkli gıda boyaları
PaylaÅŸ