Domatesi anlatmaya, dün kaldığımız yerden devam edelim.
Karpuz ve greyfurt gibi bazı meyvelerde de var likopen ama hiçbir meyve ya da sebze barındırdığı likopen açısından domatesle yarışamıyor. İşin enteresan tarafı ise likopenin pişmiş domateste daha çok olması. Likopenin zarar görmüş hücreleri onarma özelliğine sahip olduğu düşünülürse, kanseri önlemekte ne gibi bir rol üstlendiği de anlaşılabilir.
Ancak kanserin öyle tek bir maddeyle önlenemeyeceği ve çok çeşitli etkenlere bağlı olduğu düşünülürse, domateste bulunan bu mucize maddenin de kanseri önlemekte yüzde yüz başarılı olduğu söylenemez. Sadece kanseri önleyici etkisi değil tabii ki likopeni yararlı kılan. Ayrıca gözleri koruyor ve kanı zararlı maddelerden arındırıyor.
Tavuklu Hünkar Beğendi
6 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
Beğendi için;
á 3 adet orta boy ince patlıcan (kemer patlıcan)
á 3 yemek kaşığı sıvıyağ
á 4 tepeleme çay kaşığı un
á 1 su bardağı süt
á 1 çay kaşığı tuz
á 2-3 parça kemiksiz tavuk bonfile (1-2 adet tavuk göğüs eti de kullanabilirsiniz)
á 1 adet orta boy kuru soğan
á 2 diş sarımsak
á 2 yemek kaşığı sıvıyağ
á 4 çay kaşığı domates salçası
á 1 çay kaşığı tuz, kuru nane, kekik
YAPILIŞI
Patlıcanları kabuklarıyla birlikte yıkayıp kuruladıktan sonra közleyin. Patlıcanları kesme tahtası üzerinde kuşbaşı et formunda doğrayın. Sıvıyağı orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Yağ kızarır kızmaz unu tencereye aktarıp tahta bir kaşıkla karıştırarak 1-2 dakika, hafifçe sararıncaya kadar pişirin. Sütü de hemen ekleyip sürekli karıştırarak sosu kaynayıncaya kadar pişirin. Sos kaynamaya başlayınca patlıcanı ekleyip tuzu serpin ve karıştırarak 2-3 dakika pişirdikten sonra ocaktan alın. Böylece hazırladığınız beğendi’yi bir kenarda bekletin. Tavuk etlerini kuşbaşı et formunda doğrayın. Soğanı incecik, sarımsakları pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. Orta boy bir tavaya (wok tavası kullanmanızı öneririm) 2 yemek kaşığı sıvıyağı koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Soğan ve sarımsakları tavaya aktarıp tahta bir kaşıkla 1 dakika kadar kavurun. Salçayı da ilave edip 1 dakika daha kavurduktan sonra tavukları hemen aktarın. Karıştırarak 5-6 dakika daha kavurduktan sonra üzerine 1/2 su bardağı su ekleyip tuzu serpin. Ocağın altını kısıp tavukları kısık ateşte iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp üzerine kuru nane ve kekiği serpiştirerek karıştırın. Patlıcan beğendiyi servis tabağına koyup üzerine pişirdiğiniz tavukları yerleştirin. İsterseniz kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun.
Taze Meyveli İrmik Tatlısı
6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Malzeme listesi
á 5,5 su bardağı süt
á 1 su bardağı irmik
á 10 tepeleme yemek kaşığı tozşeker
á 1 paket vanilya
á 2 tepeleme yemek kaşığı hindistancevizi
á isterseniz 50 gr bitkisel margarin
Üzeri için;
á 3-4 adet taze kayısı
á 10-15 adet çekirdeği çıkarılmış kiraz
á 1/2 paket toz limon jölesi (100 gr)
á 1/2 su bardağı sıcak su
á 1/2 su bardağı soğuk su
YAPILIŞI
Süt ve irmiği orta boy bir tencereye koyun. Tozşekeri ya da 15-20 tablet diyet tatlandırıcıyı (1 yemek kaşığı toz tatlandırıcı da kullanabilirsiniz) ilave edin. Karışımı orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayan tatlıyı 1 dakika daha karıştırıp ocaktan alın. Orta boy ve kenarları yüksek bir cam kalıbı suyla çalkalayın. İrmik tatlısını ocaktan alıp vanilya, hindistancevizi ve isterseniz margarini ekledikten sonra hızlıca karıştırın. Hafifçe ılık hale gelen tatlıyı ıslattığımız kaba aktarıp üzerini düzeltin. Kayısıların çekirdeklerini çıkarıp ortadan ikiye bölün ve incecik dilimleyin. Kayısı dilimlerini ve kirazları, ılık tatlının üzerine şekil vererek yerleştirin. Toz jöleyi derin bir kaba koyup üzerine kaynar suyu aktarın. Çatalla karıştırıp jöleyi erittikten sonra çok soğuk haldeki suyu da katarak tekrar karıştırın. Jöleyi yavaşça ve yakın mesafeden kaşık yardımıyla meyvelerin üzerine gezdirin. Tatlıyı buzdolabında en az 3-4 saat ya da bir gece beklettikten sonra dilimleyerek servise sunun.