Dolma ve sarmalar marifet ister

Cumartesi günü Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan sarma ve dolmalardan bahsetmiştik. Bugün de sarma ve dolmalara devam edelim dedik.

Sarmalar tatlı kültürümüzde de yeri olan çeşitlerdendir. Örneğin, Erzurum’un gerçekte sarma olsa da dolma diye anılan çok ünlü bir kadayıf dolması var ki, lezzetine doyum olmaz. Tatlı sarma deyince akla ilk gelenlerden biri de güllaç sarmadır kuşkusuz.
Yabancı mutfaklardan öğrendiğimiz sarma çeşitleri de var elbette. ıçine Rus salatası konmuş domates dolması, katı haşlanıp ikiye ayrılmış yumurtanın sarısının baharatlarla karıştırılarak tekrar yerine konmasıyla yapılan yumurta dolması bunlardan bazıları.
Bir de kiraz domatesin içinin baharatlı lor peynirle doldurulmasıyla yapılan dolma var ki, hem görünüş hem de lezzet olarak sofralarımızı renklendiriyor. Aynı harç çarliston biber için de kullanılıyor ve bu dolmanın da lezzetine doyum olmuyor.
Yapılışı çok zahmetli olan dolma ve sarmalar da var ve onlar da Türk mutfağının bir parçası. Örneğin, ciğer sarması (gömlek dolması da denir) her evde pişmeyen, ama bir yiyenin bir daha unutamayacağı nefis bir dolma çeşididir. Keza, midye dolmayı iyi yapan birini buldunuz mu yakasını bırakmazsınız.
Türk mutfağının vazgeçilmez parçasıdır sarma ve dolmalar. Ve dolmayı iyi yapan bir aşçı pek çok yemeği hiç zorlanmadan yapıyor demektir.

Fesleğenli Akdeniz köftesi

Malzeme listesi

400 gr dana kıyma
1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
1 adet yumurta
1 su bardağı bayat ekmek içi
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 yemek kaşığı dolmalık çam fıstığı
Sosu için;
1 adet kuru soğan
2 diş sarmısak
3 adet közlenmiş kırmızı uzun biber
5 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı domates salçası + 1 su bardağı sıcak su
2 adet domates
5 çay kaşığı kuru fesleğen
1 çay kaşığı tuz, karabiber

Kıymayı derin bir kaba koyup üzerine tuz ve karabiberi ekleyin. Yumurtayı kırıp rendelen-miş peyniri ve bayat ekmek içine katıp iyice yoğurun.
Dolmalık fıstığı katıp tekrar yoğurun. Hamuru buzdolabında bir saat bekletin. Köfte harcından yuvarlak köfteler yapın. Köfteleri ve kıydığınız soğanları tavada kızdırdığınız 5 yemek kaşığı zeytinyağında ve orta ısılı ateşte tavayı sallayarak 2-3 dakika kadar kızartın. Üzerine dövülmüş sarmısak, tavla zarı formunda doğradığınız konserve köz biber ve rendelenmiş domatesi ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın. Tuz, karabiber ve fesleğeni serpin. Sıcak suyla sulandırdığınız salçayı katın.
Kaynamaya başlayan köfteli sosu kısık ateşte 5-6 dakika daha pişirip ocaktan alın.
Tahta bir kaşıkla karıştırdıktan sonra, hazırladığınız soslu köfteyi sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları