Doğanın altın sırrı

Geçenlerde Çölyak Günü’yle ilgili bir yazı yazmıştım hatırlarsanız.

Haberin Devamı

Bugünse çölyak hastaları ve lif kullanımında sakınca bulunanlar açısından sıkıntı yaratan, ancak bunun dışında herkese büyük faydası olan rüşeymden bahsetmek istiyorum.
Buğdayın en tepedeki embriyosu, tohumun çimlenmesini ve üremesini sağlayan rüşeym, “doğanın altın sırrı” olarak adlandırılıyor. Piyasada kilosu 20 liradan satılan rüşeymden bir kilo elde edebilmek için bir ton buğday gerekiyor.
Ülkemizde çok fazla tüketilmeyen, ancak Avrupa ve Amerika’da yaygın olarak kullanılan rüşeym, tam bir E vitamini deposu. Ayrıca tokluk hissi veren, lif değeri yüksek ve lezzetli bir besin maddesi.
Dayanıklılık süresi kısa olan rüşeym, yoğurt veya soğuk sütle karıştırılarak, kuru veya yaş meyvelerle birlikte tüketilebiliyor. Ayrıca çorba, salata gibi yiyeceklerin üzerine de serpilebiliyor.
Yakında rüşeymden vitamin tabletlerinin üretilmesi planlanıyor, zira birçok faydası var. Mesela kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanılıyor, sinir sistemi hastalıklarına iyi geliyor. Afrodizyak özelliği de var.
E vitamini açısından zengin olduğu için hücre zarını sağlamlaştırıyor, yaşlanmayı geciktirici etkisi var ve cilt kırışıkları için birebir.
Rüşeymin kalbe de birçok yararı var; koroner kalp hastalığı riskini azaltıyor, diyabetli hastalarda damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı oluyor, pıhtılaşmayı azaltıcı etkisi de var. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek kansere yakalanma riskini azaltıyor.
Birçok özelliği olan doğanın bu altın sırrı yakın zamanda ülkemizde de yaygınlaşacak gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Sung-Mantar Kavurması (Rize)

Mantarları yıkayıp süzdükten sonra uzunlamasına ikiye ya da üçe dilimleyin ve limon sıktığınız suda bekletin. Böylece mantarlar kararmayacaktır.
Soğanları soyup ortadan ikiye böldükten sonra incecik yarımaylar halinde doğrayın.
Biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıklayın ve önce uzunlamasına ikiye bölün, sonra da incecik yarımaylar halinde dilimleyin.
Varsa domatesleri soyup küp küp doğrayın. Soğan ve sıvıyağı geniş bir tencereye koyun.
Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak en az 5-6 dakika, soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavurun.
Biberleri ekleyip karıştırmaya devam ederek 2-3 dakika daha kavurun. Tuz ve karabiberi katıp domatesi ilave edin.
Domates kullanmayacaksanız 4 çay kaşığı domates salçası kullanın.
Mantarları da süzüp tencereye aktardıktan sonra yüksek ısılı ateşte, sürekli karıştırarak mantar suyunu verip çekinceye kadar, 7-8 dakika kavurun ve ocaktan alın.
İncecik kıyılmış maydanozla süsleyerek sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 500 gr taze kültür mantarı
 (Bulabilirseniz yöresel mantar kullanın.)
- 4 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2-3 adet orta boy kuru soğan
- 2-3 adet yeşil  sivri biber
- Varsa 1-2 adet  orta boy domates
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 1 demet maydanoz

Yazarın Tüm Yazıları