Yanında şöyle bir kase soğuk cacıkla birlikte sofraya konan karnıyarığa kim hayır diyebilir ki?
Ya da üzeri domatesli sosla süslenmiş patlıcan kızartmasına? Başlı başına bir başlıktır aslında benim için, ’patlıcanlı yemekler’. Nedendir bilinmez, eski çağlarda patlıcanın deliliğe neden olduğuna inanılırmış. Bu yüzden de yenmesi sakıncalı görülür ve şekli itibariyle sadece süs bitkisi olarak kullanılırmış patlıcan. Ancak daha sonra, bitkiler hakkında daha çok bilgi edinilmeye başlandıkça, patlıcanın insan vücuduna yararları anlaşılmış ve patlıcan hakkındaki ’dedikodular’ da yavaş yavaş ortadan kalkmış. Bu deliliğe yol açma hikayesini ortadan kaldıran faydalara biraz göz atalım şimdi. Bir kere, A vitamini ve fosfor deposudur patlıcan. Böbrek ve karaciğeri korur ve idrar söktürücü görevi yapar. Nereden çıktığı belli olmayan delilik yapma safsatasının tam aksine, patlıcanın içerdiği bazı esanslar sayesinde insanı sakinleştirdiği söylenir. Ayrıca kalbin ritmini ayarlayıcı bir özelliğe de sahiptir. Nijeryalılar tarafından sara hastalığına karşı bir silah olarak kullanılan patlıcanın anayurdu Hindistan olarak bilinir. Şu bahsedilen deliliğe neden olma hikayesine ise Çinliler hiçbir zaman inanmamış olmalılar ki ta ilk keşfedildiğinden beri onlar patlıcanı yemeklerinde kullanırlarmış. "Peki anavatanı Hindistan olan bir bitki nasıl olup da dünyanın pek çok bölgesine yayılmış" diye soracak olursanız, en azından Avrupa kıtasına sekizinci yüzyılda ticaret yoluyla Araplar tarafından götürüldüğünü söyleyebilirim.
Yumurtalı rulo köfte
Malzeme listesi
á 500 gr köftelik kıyma
á 1 adet orta boy kuru soğan
á 3 dilim bayat ekmek
á 1 adet yumurta
á 2 yemek kaşığı zeytinyağı
á 1 yemek kaşığı galeta unu
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1/2 çay kaşığı kimyon, yenibahar
İç harcı için;
á 2 adet ince uzun orta boy havuç
á 1 su bardağı konserve bezelye
á 3-4 adet yumurta
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
40 dakika
Kıyma, rendelenmiş soğan ve yumurtayı derin bir kaba aktarın. Üzerine bayat ekmek içini ufalayıp tuz, karabiber, kimyon ve yenibaharı serpin. En az 4-5 dakika, tüm malzemeler iyice karışıncaya kadar sıkıca yoğurun. Sonra da üzerini kapatarak köfte harcını buzdolabında 1 saat bekletin. Havuçların kabuklarını kazıyıp tuzlu kaynar suda 5-6 dakika kadar haşlayın. Süzün ve soğumasını bekleyin. Soğuyan havuçları uzunlamasına dörde bölün. Yumurtaları katılaşıncaya kadar haşlayın. Süzüp kabuklarını soyun ve bütün olarak bir kenarda bekletin. Şimdi mutfak tezgahının üzerine 50 santim boyunda alüminyum folyo serip zeytinyağını fırça yardımıyla folyonun üzerine sürün. Üzerine galeta ununu serpiştirin. Buzdolabında bekleyen köfte harcını, kalınlığı bir santim olacak biçimde folyonun üzerine dikdörtgen şeklinde yayın. Konserve bezelyeleri ve dilimlenmiş havuçları etin ortasına uzunlamasına koyup bütün haldeki yumurtaları da aralarına yerleştirin. Eti iki uzun kenarından tutarak üste toplayıp rulo haline getirin ve folyoya sarıp paketleyin. Hazırladığınız ruloyu hafifçe yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin. 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarlı fırında, en az 40-45 dakika pişirip çıkarın. Folyoyu sıyırıp çıkarın ve rulo köftenin biraz ılınmasını bekleyin. Köfteyi iki parmak eninde dilimleyerek servise sunun. Bu yemeği, pilav, salata, makarna yanında ikram edebilirsiniz.
Susamlı kandil simidi
á 125 gr bitkisel margarin
(oda sıcaklığında yumuşamış olmalı)
á 1/2 çay bardağı süt
á 1 çay kaşığı tuz
á 2 çay kaşığı toz mahlep
á 2 çay kaşığı tozşeker
á 1/2 çay bardağı sıvıyağ
á 250 gr un
Üzeri için;
á 1 adet yumurtanın akı
á 1 çay bardağı susam
10 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Oda sıcaklığında yumuşamış margarini ve soğuk olmayan sütü derin bir kaba aktarın. Tuz ve tozşekeri serpiştirip kabartma tozunu katın. Simit tariflerine mahlep çok yakışır, bulabilirseniz mutlaka eklemenizi tavsiye ederim. Üzerine sıvıyağ ve unu ilave edip ele yapışmayan ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Yuvarlak hamurları tezgahın üzerinde uzatarak parmak şekli verin. Uzun hamurların iki ucunu birleştirerek halkalar yapın. Fırın tepsisine fırın kağıdı serin ya da tepsiyi margarinle yağlayın. Halka şeklindeki hamurları çırpılmış yumurta akına bulayıp tepsiye yerleştirin. Üzerlerine susam serpiştirin. Simitleri 5 dakika önceden 175 dereceye ve altüst konuma ayarladığınız fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, 25-30 dakika pişirip çıkarın. Soğumalarını bekleyip servise sunun.