Deli eden lezzet

Yanında şöyle bir kase soğuk cacıkla birlikte sofraya konan karnıyarığa kim hayır diyebilir ki...

Ya da üzeri domatesli sosla süslenmiş patlıcan kızartmasına... Benim için patlıcanlı yemekler başlı başına bir alandır. Nedendir bilinmez, eski çağlarda patlıcanın deliliğe neden olduğuna inanılırmış. Bu yüzden de yenmesi sakıncalı görülür ve şekli itibariyle sadece süs bitkisi olarak kullanılırmış. Ancak daha sonra, bitkiler hakkında daha çok bilgi edinilmeye başlandıkça, patlıcanın insan vücuduna yararları anlaşılmış ve patlıcan hakkındaki dedikodular da yavaş yavaş ortadan kalkmış. Bu deliliğe yol açma hikáyesini ortadan kaldıran faydalara biraz göz atalım şimdi: Bir kere, A vitamini ve fosfor deposudur patlıcan. Böbrek ve karaciğeri korur. İdrar söktürücü özelliği de vardır. Nereden çıktığı belli olmayan delilik yapma safsatasının tam aksine, patlıcanın içerdiği bazı esanslar sayesinde insanı sakinleştirdiği söylenir. Ayrıca kalbin ritmini ayarlayıcı özelliğe de sahiptir. Nijeryalılar tarafından sara hastalığına karşı bir silah olarak kullanılan patlıcanın anayurdu Hindistan olarak bilinir. Şu bahsedilen deliliğe neden olma hikáyesine ise Çinliler hiçbir zaman inanmamış olmalılar ki, bu sebzeyi ilk keşfettiklerinden beri yemeklerinde kullanıyorlarmış. Peki, "Anavatanı Hindistan olan bir bitki nasıl olup da dünyanın pek çok bölgesine yayılmış?" diye soracak olursanız, en azından Avrupa kıtasına sekizinci yüzyılda ticaret yoluyla Araplar tarafından yayıldığını söyleyebilirim.

Milföylü Tavuk Buketi

2 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet tavuk baget (but)

á 2 çay kaşığı bitkisel margarin

á 4 adet kare milföy hamuru

Sos için

á 2 çay kaşığı domates salçası

á 2 çay kaşığı sirke

á 1 çay kaşığı kuru kekik, kuru fesleğen

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 yemek kaşığı sıvıyağ

Milföy hamuru marketlerde kare şeklinde ya da rulo halinde satılan yağlı bir hamurdur. Derin dondurucuda saklanır ve kullanmadan bir süre önce dondurucudan çıkarıp oda sıcaklığında bekletmeniz gerekir. Tavuk bagetlerini derilerinden ayırın. Bıçağın ucuyla tavukları 4-5 yerinden hafifçe yarın. Böylece tavuğun sosu daha iyi çekmesini sağlamış olursunuz. Salça, sirke ve sıvıyağı derin bir kaba aktarın. Bu karışımın içine kuru kekik, fesleğen, tuz ve karabiberi ekleyip çırpın. Tavuk bagetleri bu sosa iyice buladıktan sonra kabın üzerini örtüp buzdolabında en az 1 saat bekletin. Margarini küçük bir teflon tavada eritip soslu tavukları tavaya aktarın. Orta ısılı ateşte çevire çevire 4-5 dakika kızarttıktan sonra ocaktan alın. Ilık hale gelen bagetleri, oda sıcaklığında yumuşayan, milföy hamurlarının arasına koyun. İsterseniz daha şık bir görünüm elde etmek için bagetlerin kemikli kısımlarına alüminyum folyo sarabilirsiniz. Bohça şeklinde sardığınız tavuk bagetlerini fırın tepsisine yerleştirdikten sonra 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzerleri kızarıncaya kadar, en az 35-40 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Bademli Üzümlü Pilav

2 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 1 su bardağı pirinç (Lüks baldo pirinç kullanmanızı öneririm)

á 3 yemek kaşığı zeytinyağı (1 yemek kaşığı sıvı bitkisel margarin de kullanabilirsiniz)

á 1,5 su bardağı sıcak et suyu

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan soyulmuş badem

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan çekirdeksiz kuru üzüm

á 1/2 çay kaşığı tuz

Bademler kabukluysa bol sıcak suda yarım saat beklettikten sonra kabuklarını soyun. Soyduğunuz bademleri küçük bir teflon tavaya koyup orta ısılı ateşte, yağ eklemeden tahta bir kaşıkla karıştırarak kavurun. Üzerleri hafifçe sararan bademleri ocaktan alıp bir kenarda bekletin. Üzümleri üzerine çıkacak kadar ılık suda 20 dakika kadar bekletin. Pirinci derin bir kaba koyup üzerine 4-5 su bardağı kaynar su aktardıktan sonra 1 çay kaşığı tuz atın. Pirinci kaynar suda yarım saat kadar bekletip süzün. Ardından bol suyla tekrar yıkayıp süzün. Zeytinyağını orta boy bir teflon tencerede, orta ısılı ateşte kızdırın. Yağ kızmaya başlar başlamaz pirinci tencereye aktarın. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak pirinç nişastasını dışarı verinceye kadar 4-5 dakika kavurun. Üzerine sıcak et ya da tavuk suyunu aktarıp tuzu da ekledikten sonra orta ısılı ateşte pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. Pirinç suyunu iyice çekince, ocağın altını mum ışığı kadar kısıp üzerine suyunu süzdüğünüz üzümleri ve kavurduğunuz bademleri aktarın. Tencerenin kapağını kapatıp pilavı çok kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirip ocaktan alın. Tencerenin kapağını açmadan pilavı en az 20-30 dakika dinlendirin. Servis yapmadan önce aşağıdan yukarıya doğru karıştırın.
Yazarın Tüm Yazıları