Dünyanın geleceğinden endişeli misiniz? Peki, küresel ısınma ve yaratacağı değişikliklerden haberdar mısınız?
Çocuklarınızın, torunlarınızın bir gün susuz kalacağını düşünüp hayıflanıyorsanız ama yine de konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığınız için ne yapılabilabileceğini bilmiyorsanız, size Barış Doğru tarafından düzenlenmiş bir kitap tavsiye edeceğim. “Umudu Yeşertenler/ Ekoloji Söyleşileri” kitabı geçen yılın Aralık ayında Optimist Yayın Dağıtım tarafından yayınlanmış. Kitapta bilim insanlarından aktivistlere, sivil toplum kuruluşlarından işadamlarına 15 değerli insanın iklim ve çevre değişiklikleri, bu değişikliklerin pratik hayatımıza etkileri konularında fikirleri ve çözüm önerileri yer alıyor. Şimdi kitapta görüşleri yer alan bu değerli insanların kimler olduğuna kısaca göz atalım: Çevre Dostu Binalar Derneği’nin kuruluşuna öncülük eden Yeşil Binalar Konseyi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Duygu Erten, kendisini “doğuştan çevreci, tesadüfen sanatçı” olarak tanımlayan Ediz Hun, çevreciliği “dini, inancı, kültürü, rengi ve dili farklı insanlarla aynı dava için çalışmak” olarak tanımlayan Milli Eğitim Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Greenpeace’in Akdeniz ofisinde farklı görevler alan Melda Keskin, Küresel İklim Değişimi ve Türkiye/ Bildiğimiz Havaların Sonu kitabıyla tanıdığımız Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Buğday Ekolojik Yaşam Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve National Geographic Türkiye Yerel Konular Editörü Oya Ayman, Açık Radyo kurucularından Ömer Madra, Türkiye’nin ilk rüzgar santraline imza atmış olan Demirer Holding Yönetim Kurulu Başkanı Önder Demirer, Türkiye’nin ilk Yeşil Sertifikalı kamu binasını yaptıran İncekara Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özgür İncekara ve yer darlığı nedeniyle isimlerini sayamadığım pek çok insan, kitapta değerli görüşlerini bizimle paylaşıyor. Bize düşense bu kitabı alıp okuyarak gelecek nesiller için neler yapabileceğimizi öğrenmek...
Ballı börek (Kuru yufka böreği)
6 kişilik Hazırlama süresi: 20 dakika Pişma süresi: 35 dakika
MALZEMELER * 8 adet kuru yufka * 150 gr. tereyağı veya margarin Harcı için; * 1,5 su bardağı dövülmüş ceviz içi * 1,5 su bardağı tozşeker
YAPILIŞI Temiz sofra bezi veya bir yaygı üzerine kuru yufkalar tek tek serilir. Bir kâseyle soğuk su alınıp kuru yufkaların üzerlerine, parmak uçlarıyla hafifçe serpilir. Bu arada orta büyüklükte, 30 cm. çapındaki bir tepsi yağlanır, yumuşayan yufkalardan biri tepsiye yayılır. Diğer tarafta bir tavada yağ eritilir. Dört yufkanın her birinin arasına 2-3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı veya margarin gezdirilerek üst üste konulur. Dört yufkanın üzerine bir tasın içinde karıştırılan şekerli cevizli harcın tümü serilir. Kalan dört yufka da araları tek tek yağlanarak üst üste dizilir. Böylece kuru yufkalı ballı börek hazır olur. Böreği pişirmek için, tepsi ocağın üzerine yerleştirilir ve çevrile çevrile bir yüzü iyice kızartılır. Sonra başka bir büyük tepsi veya tabak yardımıyla böreğin diğer yüzü çevrilir. Ama tepsinin dibi yine hafifçe yağlanır. Kızaran börek, ılıkken servis edilir. Arzu edilirse ballı börek 175 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika pişirilerek de hazırlanabilir.