İlk kez Amerika’da bulunan, ardından Avrupa’ya ulaşan capsicum (acı kırmızı biber) daha önceleri buralarda kullanılan geleneksel baharatların satışına büyük bir darbe vurmuştur.
Hatta biberin zenginlik sembolü olma özelliğini bile yok etmiştir diyebiliriz. Yetiştirmesi oldukça kolay bir bitki olan capsicum, egzotik tadı ve keskin acılığıyla diğer baharatlar arasında öne çıkar. Bu bitki farklı isimler edinerek hızla tüm Avrupa’ya yayılmış, bu yolculuk sırasında da farklı isimler almıştır (paprika, poperone, pimiento). Kolay yetiştirilme özelliğiyle ucuza satılmaya başlanan bu ürün bundan dolayı doğunun baharat hükümranlığına da en büyük darbeyi vurmuştu.
Fesleğenli mercimek köftesi
10 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 35 dakika
Malzeme listesi
2 su bardağı kırmızı mercimek
2 su bardağı çiğköftelik ince bulgur
3 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı bitkisel margarin
2 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı tuz, karabiber
2 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 demet taze ye da kuru fesleğen
Mercimeği ayıklayıp yıkadıkttan sonra süzün. Orta boy bir tencereye aktarıp tuz ve kimyonu serpiştirerek üzerini kapatacak kadar sıcak su ilave edin. Arada sırada karıştırarak 30 dakika pişirip ocaktan alın. Pişen mercimeğin üzerine bulguru ekleyip kaşıkla iyice karıştırın. Üzerini kapatıp mercimeğin şişmesi için 15 dakika kadar bekletin. Diğer taraftan, margarini tavada eritip çok ince doğradığınız soğanları 4-5 dakika kadar kavurun. Üzerine biber salçasını ilave edip baharatları serpiştirerek 2-3 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın. Bulgurlu mercimeğe fesleğeni de ekleyip en az 10 dakika yoğurun. İyice yoğurduğunuz mercimekli harçtan parçalar koparıp elinizi arada sırada soğuk suyla ıslatarak köftelere mekik şekli verin. Kıyılmış maydanoz ve marulla birlikte ve ılık olarak servise sunun.
Bademli vişneli haytalya
8 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 15 dakika
Malzeme listesi
4 su bardağı vişne suyu
3 yemek kaşığı buğday nişastası
1 su bardağı su
3 su bardağı vişne suyu
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı kıyılmış badem
1 çay kaşığı tarçın
Haytalyayı hazırlamak için; buğday nişastası ve suyu bir tencerede karıştırın. Nişastayı ezip pürüzsüz hale getirin. Üzerine vişne suyunu da ekleyip tekrar karıştırdıktan sonra kısık ateşte, katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra ocağın altını kapatın. Haytalyayı kare şeklinde cam bir kaba bir parmak kalınlığında yayıp buzdolabında 4-5 saat bekletin. Diğer taraftan, vişne suyu, toz şeker ve tarçını küçük bir tencereye aktarıp kaynayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp soğuması için buzdolabında bekletin. Buzdolabından çıkardığınız haytalyayı küp küp doğrayarak çukur bir cam kaba aktarın. Üzerine soğuk haldeki vişne suyunu ve kıyılmış bademi ekleyip karıştırın. Servise sununcaya kadar buzdolabında bekletin.
Not: Bu tatlı soğuk olarak yenir ve çukur kaselerde suyuyla birlikte ikram edilir. Yaz ayları için çok hafif ve serinletici bir tatlıdır.