Dün tarhananın Osmanlı ordusunun başlıca yemeği olduğundan bahsetmiş ve dayanıklı olması nedeniyle tercih edildiğini söylemiştik.
Aslında çok zahmetli bir hazırlanışı var tarhananın. Kuruyup sofraya gelmeden önce pek çok işlemden geçiyor. Buğday ununa biraz tuz, biraz nane ve yoğurt ekleniyor ve karışım büyük kazanlarda pişiriliyor. Kazanda ılık hale gelmesi beklendikten sonra biraz daha buğday unu ve maya eklenerek yoğruluyor. Kuruması beklenen tarhana, iri parçalar halinde torbalara konuyor. Adının neden tarhana olduğuyla ilgili ise kesin bir bilgi yok. Ancak yine de çok yaygın olan benim de çok sevdiğim bir tarhana hikayesi anlatmak istiyorum. Selçuklu sultanı, sefer sırasında bir köy evine misafir olur. Evin hanımı da evde o an bulunan tek malzemeyle sultana bir çorba yapar. Çorbayı sultanın önüne getirirken çok mahçuptur kadın. "Sultanım" der, "size yapabileceğim tek ikram bu. Çok mahçubum ama dar hane yemeğinden başka bir şey yapamadım size". Hikayeye göre "dar hane" söylene söylene tarhana halini alır. Dediğim gibi, pek severim bu hikayeyi. Hem Türk misafriperverliğini hem de bir yemeğin hikayesini anlattığı için de sizlerle paylaşmak istedim.
Soslu çipura balığı ızgarası
4 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Malzeme listesi
4 adet orta boy çipura balığı
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet taze yeşil soğan
1 demet dereotu
1 çay kaşığı tuz, karabiber
3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 adet limonun suyu
Salata için
Arzu ettiğiniz salata malzemeleri
4 çay kaşığı diyet mayonez
2 çay kaşığı tatlı hardal
1 adet limonun suyu
4 yemek kaşığı sirke (elma sirkesi kullanın)
Bu yemek için ızgaraya çok yakışan çipura balığını kullanabileceğiniz gibi, lüfer de kullanabilirsiniz. Temizlenmiş balıkları yıkayıp süzün. Diğer taraftan, kuru soğanı rendeleyip derin bir kaba aktarın. Yeşil taze soğanları ayıkladıktan sonra incecik doğrayarak aynı kaba koyun. Dereotunu da ince ince kıyıp ilave ettikten sonra tuz ve karabiberi serpip zeytinyağı ve limon suyunu katın. Sosu çatal yardımıyla iyice karıştırın. Süzdüğünüz balıkların karın kısmını iyice açıp hazırladığınız soslu sebzeyi kaşıkla içlerine doldurun. Kalan sosu bir fırça yardımıyla ya da elinizle balıkların her tarafına sürün. Balıkları önceden ısıttığınız kömür ızgarasında ya da elektrikli ızgarada önlü arkalı en az 5-7 dakika kızartıp servis tabağına alın. Salatayı hazırlamak için, salata için kulanacağınız malzemeleri bir kaba koyun. Sosu hazırlamak için diyet mayonez, hardal, limon suyu ve sirkeyi bir kasede çırpıp salatanın üzerine gezdirin. Salatayı ızgarada pişirdiğiniz balığın yanında servise sunun.
Çilek soslu Bavyera kreması
4 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
12 dakika
Malzeme listesi
2 su bardağı dolusu çilek
Krema için
2 adet yumurtanın sarısı
1 su bardağı diyet süt
1 adet limonun kabuğunun rendesi
5-6 adet düşük kalorili tatlandırıcı tablet (1 tepeleme yemek kaşığı toz tatlandırıcı)
3 tepeleme yemek kaşığı muz jölesi
1 su bardağı sıcak süt
2 yemek kaşığı yağsız tuzsuz lor (peynir çeşidi)
Oda sıcaklığında bekleyen yumurta sarılarını ve sütü küçük boy bir tencereye aktarın. Tel çırpıcıyla iyice çırpıp kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin. Kaynamadan hemen önce ocaktan alıp henüz sıcak haldeyken tatlandırıcı tabletleri, rendelenmiş limon kabuğunu ve loru ekleyip hızla çırpın. Diğer taraftan, toz muz jölesini küçük bir kaseye koyup üzerine kaynar sütü ekledikten sonra çatalla karıştırarak jöleyi eritin. Hazırladığınız sulu jöleyi yumurta sarılarının olduğu kaba aktarıp tekrar karıştırın. Tek kişilik 4 adet cam ya da porselen kabın içini ıslatın ya da streç filmle kaplayın. Hazırladığınız kremayı bu kaplara paylaştırdıktan sonra buzdolabında en az 4-5 saat bekletin. Kremaları kalıplarından dikkatlice çıkararak servis tabaklarına yerleştirin. Üzerlerine robotta çekilmiş çilek sosu gezdirip taze nane yapraklarıyla süsleyerek servise sunun.