Cumali'nin Çerkez Tavuğu

8 KİŞİLİK

HAZIRLAMA SÜRESİ 20 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 15 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
* 1 adet bütün tavuk (1800-2000 gr ağırlığında.)
* 3 dilim bayat ekmeğin içi (Kalın dilimlerden olacak.)
* 750 gr ceviz içi
* 3 çay kaşığı tuz
* 2 tatlı kaşığı tatlı toz kırmızıbiber

YAPILIŞI
Tavuğu yıkayıp tencereye yerleştirin. Üzerine çıkacak kadar su ilave edip 2 çay kaşığı tuz katarak iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyunu süzüp derisini ayıkladıktan sonra yarım parmak kalınlığında olacak şekilde didikleyin. Bu arada tavuk suyunu eli yakacak şekilde sıcak tutun.
Diğer taraftan, ceviz ve toz biberi mutfak robotunu aralıklı olarak çalıştırarak püre haline gelinceye kadar çekin ve bir kenarda bekletin. Kabuklarını bıçakla çıkardığınız bayat ekmekleri robota koyup un gibi oluncaya kadar çekin. (Aslında bütün bu işlemler kıyma makinesinin 2 numaralı bıçağıyla yapılır.)
Çekilmiş ceviz içini bakır bir tencereye koyup üzerine sıcak tavuk suyundan bir kepçe kadar aktarın ve yoğurmaya başlayın. (Sıcak tavuk suyu, cevizin yağının çıkmasına yardımcı olacaktır.) Bir kepçe daha katın ve tıpkı köfte gibi yoğurmaya devam edin.
Yoğurduğunuz ceviz hamurunun “vıcık vıcık” ses çıkarması ve macun kıvamına gelmesi gerekiyor. Yaklaşık 4 kepçe tavuk suyundan sonra artık ceviz beyazlaşıp kırmızı renkli yağı dışarı vermeye başlayacaktır.
Ceviz hamurunu tencerenin içine sıkıştırarak kırmızı renkli yağı çıkarın. Bu yağı kaşıkla bir tasın içine alın. (Yaklaşık yarım su bardağı olacaktır.) Cevize çekilmiş ekmek içini katıp yoğurmaya başlarken yine kepçeyle azar azar tavuk suyu ilave etmeye devam edin.
Karışım boza kıvamına (normal kek kıvamı gibi) gelinceye kadar sıcak tavuk suyu katmaya devam edin. En sonunda, buzdolabında beklettiğiniz didilmiş tavukları katıp büyük bir kaşıkla karıştırın.
Geniş ve kenarları yüksek bir servis tabağına aktarın. Bir gece buzdolabında bekletip kıvam almasını sağlayın. Ertesi gün üzerine, çıkardığınız kırmızı yağı gezdirip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları