Paylaş
“Siyah susam” olarak da bilinen bu küçük siyah topların ekmeğe ya da tuzlu hamur işlerine verdiği eşsiz lezzeti de ancak aynı çöreği bir kez de onlarsız yaparsanız anlarsınız.
Çörekotunun anayurdu, Akdeniz bölgesidir. Çöreklerle ve hamur işleriyle kurduğu güzel ilişkiden bahsediyoruz diye sanmayın ki yalnızca baharat olma işi görüyor. Üzerine kaynar su aktarılıp tıpkı çay gibi demlenebildiği gibi, değirmende öğütülüp kahve gibi de pişirilebilir.
Meraklısı için çörekotu kahvesi hakkında birazcık ayrıntıya da girelim; tıpkı kahve gibi şeker ve su ilave edilen çörekotu kahvesine isteğe bağlı olarak bir miktar rendelenmiş hindistancevizi de eklenebilir. Ya da “muskat”, yani küçük hindistancevizinin kabuğu rendelenerek katılabilir.
Damağınız değişik tatlara açıksa, bir gün mutlaka çörekotu kahvesi için derim.
MANTARLI BULGUR PİLAVI
Pilavlık bulguru yıkayıp süzgeçte bekletin. Mantarları da boylamasına ikiye-üçe bölüp kenarda bekletin.
Zeytinyağını geniş bir pilav tenceresinde kızdırıp üzerine incecik kıydığınız soğanı ekledikten sonra, orta ısılı ateşte tahta kaşıkla sık sık karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurun.
Mantarı katıp 3-4 dakika daha karıştırın. Yıkayıp süzdüğünüz bulguru ilave edip yine sık sık karıştırarak 3-4 dakika daha kavurun.
Üzerine ılık et ya da tavuk suyunu aktarın. Tuzu, pul biberi ve karabiberi de serpiştirip tekrar karıştırın. Tencerenin kapağını kapatarak orta ısılı ateşte, bulgur suyunu çekinceye kadar pişirin.
Pilav suyunu çekince ocağın altını iyice kısıp 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Üzerine kâğıt havlu yerleştirip kapağını tekrar kapatarak 20 dakika dinlendirin.
İncecik doğradığınız dereotunu da serpiştirip karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.
Malzeme listesi
- 3 su bardağı pilavlık bulgur
- 5 su bardağı ılık et ya da tavuk suyu
- 1 çay bardağı zeytinyağı (veya sıvıyağ)
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 250-300 gr konserve mantar (veya taze mantar)
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
- 1 demet dereotu
Paylaş