Çorbasız ne iftar olur ne sofra

Mercimek, yayla, tarhana, şehriye, mısır, lahana, patates, brokoli…

Haberin Devamı

Sofralarımızın, davet yemeklerinin ve iftar sofralarının vazgeçilmezidir çorbalar.
Çorbasız bir iftar düşünebiliyor musunuz?
Eve yemeğe çağırdığınız yakınlarınıza pişireceğiniz yemeklerin listesini yaparken aklınıza ilk gelen şey nedir?
Ben kalabalık aile eşrafını ya da arkadaş çevremden insanları iftara çağırdığımda hemen hangi çorbayı yapacağıma karar vermeye çalışırım.
Çünkü, çorba iftar yemeğinin açılış yemeği olması dolayısıyla çok önemlidir.
İlla ramazan olması ya da eve misafir çağırmam da gerekmiyor. Üç çocuk annesi biri olarak çocuklarıma her akşam mutlaka çorba yedirmeye çalışıyorum.
Özellikle okuldan geldikleri zamanla akşam yemeği arasında yiyebilecekleri bir yemek olarak düşünüyorum  çorbayı.
Sanırım bir de çorbanın yemek kültürümüzdeki yerinin kaybolmasını istemediğimden benim için bu kadar önemli.
Dünyanın farklı yerlerinde pek çok ülke gezdim, çorbayı sofrasına bizim kadar çok koyan ve bu kadar çok seven bir millet görmedim.Â
Sıcağıyla, soğuğuyla, çorbasını yapmadığımız malzeme pek az.  Sizin ailenizin de favori bir çorbası mutlaka vardır.

Haberin Devamı

Etli ovmaç çorbası

· 250 gr köftelik kıyma
· 1 kahve fincanı ince bulgur
· ½ demet maydanoz
· 1 çay bardağı pirinç
· 6 su bardağı ılık su
(Tavuk ya da et suyu da olabilir.)
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 3 tatlı kaşığı bitkisel margarin
(veya 5 yemek kaşığı zeytinyağı)
· 1 yemek kaşığı kuru nane
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber

YAPILIŞI: Kıyma, bulgur, tuz, karabiber ve incecik kıydığınız maydanozu derin bir kaba aktarıp iyice yoğurun.  Köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayarak çok hafif un serptiğiniz bir tabakta biriktirin. Diğer taraftan, pirinci yıkayıp süzdükten sonra orta boy bir tencereye aktarın. Üzerine 6 bardak ılık su veya tavuk ya da et suyunu aktarıp kaynamaya bırakın.
Pirinçli çorba suyu kaynamaya başlayınca, tuz ve karabiberi serpiştirip 10 dakika daha pişirin. Hazırladığınız fındık köfteleri de tencereye ilave edip 15 dakika daha pişirdikten sonra  ocaktan alın. Margarin ya da zeytinyağını ufak bir tavada kızdırıp naneyi ekleyerek 2-3 dakika pişirin. Son olarak, bu naneli sosu çorbanın üzerinde gezdirip sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz bu sosa kırmızı pul biber de katabilirsiniz.

Haberin Devamı

Fıstıklı Firuzpaşa güllacı

· 8 adet güllaç yaprağı
· 1,5 litre süt
· 2 su bardağı tozşeker
· 1 paket vanilya
Üzeri için;
· 1 adet nar
· 1 su bardağı ince çekilmiş şamfıstığı
· 3-4 yemek kaşığı vişne reçeli
 (Herhangi bir reçel kullanabilirsiniz.)

YAPILIŞI: Süt ve tozşekeri orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte ısıtın. Arada sırada karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alıp üzerine vanilyayı ekledikten sonra ılık hale gelmesi için kenarda bekletin. Güllaç yapraklarından birini kenarları yüksek geniş bir tepsiye yayın.
Üzerine, ılık hale gelen sütlaçtan bir kepçe kadar gezdirin. Güllaç yaprağı yumuşamaya başlayınca ortadan ikiye bölün. D şeklini alan güllaç yaprağının üzerine bir yemek kaşığı kadar fıstık içi serpiştirip bir tatlı kaşığı reçel gezdirin. Yaprağı uzun tarafından başlayarak sıkıca rulo yapın. Bir ucundan başlayarak kendi etrafında sarıp yuvarlak elde edin. Bütün güllaç yapraklarına aynı işlemi uyguladıktan sonra yuvarlak güllaçları bir tepsiye yan yana sıralayın.
Üzerlerine kalan sütü gezdirip sütü çekmesi için bir saat kadar buzdolabında bekletin. Buzdolabından çıkarıp servis tabağına aldığınız güllaçları nar taneleri ve nane yapraklarıyla süsledikten sonra servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları