Bu köşede zaman zaman besinlerin yararlarına değiniyor ve bazı besinlerin bazı mineraller bakımından daha zengin olduğunu söylüyoruz.
“Efendim, şunu yiyin demir içeriyor, bu mutlaka tüketmeniz gereken gıdalardan biri, çünkü kalsiyum bakımından çok zengin” gibi cümleleri burada kim bilir kaç kez okumuşsunuzdur. ışte bu minerallerden biri de magnezyum. Vücudumuzun mutlaka alması gereken 11 mineralden biri olan magnezyumun eksikliği, birtakım şikayetlere neden olabiliyor. Bu mineral vücudumuzda çok önemli görevler üstleniyor.
Özellikle kuru baklagillerde, yağlı tohumlar, kuruyemişler, yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıl ürünleri magnezyum bakımından zengindir ama yiyeceklerimizde az ya da çok mutlaka magnezyum vardır. Eksikliği çok ciddi sonuçlar yaratan magnezyumun gerektiğinde mutlaka takviye edilmesi gerekir ve vücudumuzun ekstra magnezyuma ihtiyacı olup olmadığını bilmek de uzmanın işidir. şimdi dilerseniz magnezyumun yazının başından beri bahsedip durduğumuz faydalarına açıklık getirelim ve bakalım bu mineral neler yapabiliyormuş... Bir kere magnezyumun en önemli işlevlerinden biri, hücrelerimizin enerji üretiminde yaptığı etkidir. Enerji üretimi için gerekli olan enzimler magnezyuma bağlıdır. ışte bu yüzdendir ki, magnezyum eksikliğinin ilk belirtilerinden biri halsizliktir. Yapılan araştırmalar, depresyon hastalığının ve sinirlilik, uykusuzluk, aşırı stres gibi şikayetlerin de magnezyum eksikliğinden kaynaklanabileceğini ortaya koyuyor. Magnezyumun kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmada da önemli bir rolü var. Kalp atış hızını dengede tutuyor, damarlardaki pıhtılaşmayı önlüyor, damarlarımızı açıyor. Önemli minerallerden biri olan magnezyum, biz kadınlar için ekstra önemli. Pek çoğumuzun şikayetçi olduğu adet öncesi ve dönemi şikayetlerinin başlıca sebeplerinden birinin magnezyum eksikliği olduğu, yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıktı. Araştırmalar cinsiyet, yaş, sağlık durumu gibi etmenleri bir kenara koyarak kişinin günlük ortalama magnezyum ihtiyacının 300 miligram olduğunu söylüyor. Sanırım, şikayetlerimize bakıp “bende magnezyum eksikliği var” demenin ve uzman hekime başvurmadan magnezyum tabletleri almanın ne kadar sakıncalı olduğunu söylememe bile gerek yok. Aman dikkat, diğer rahatsızlıklarda olduğu gibi kendi doktorunuz olmayın.
MALZEME LİSTESİ * 250 gr yumuşamış margarin (tereyağı da olabilir) * 200 gr pudraşekeri * 3,5 su bardağı un * 2 yemek kaşığı badem (kabuğu soyulmuş)
YAPILIŞI Oda sıcaklığında yumuşamış margarin ya da tereyağını derin bir kaba aktarıp pudra şekerini de ekleyerek yoğurmaya başlayın. Unu azar azar ilave edip en az 8-10 dakika, hamur iyice beyazlaşıncaya kadar yoğurun. Ele yapışmayan, kulak memesi yumuşaklığındaki bembeyaz hamurdan kayısı büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Ortalarına baş parmağınızla hafifçe bastırarak çukurlaştırıp bu çukurlara birer badem yerleştirin. ısterseniz 1 adet karanfil de saplayabilirsiniz. Bademli un kurabiyelerini yağlanmamış bir fırın tepsisine aralarındaki mesafe geniş olacak şekilde dizin. Pişen kurabiyeleri rahatça çıkarmak için fırın tepsisine fırın kağıdı sermenizi öneririm. Yaklaşık 10 dakika önceden, 175 dereceye ayarlanmış fırında 12-15 dakika, üzerleri pembeleşinceye kadar pişirip hemen çıkarın. Un kurabiyesi hamuru yağlı olduğu için fırından çıkardıktan sonra da kendi sıcaklığıyla pişmeye devam edecektir. Soğuyup sertleşen kurabiyeleri servis tabağına dizip servise sunun.