Çocukluğumun güzel günleri

“Ah, o eski günler” demeyi pek sevmem. Çünkü yarına bakmayı, güne ayak uydurmayı tercih ederim. Bilirim ki eski günler artık tatlı birer anı olarak geride kalmıştır.

Haberin Devamı

Ancak, bugünün çocuklarının yaşamına bakınca, bizim çocukluğumuzun daha sevinç ve heyecan dolu geçtiğini fark ediyorum. Çünkü bizler hep hayalleri olan çocuklardık.
Kimimiz üniversite bitirip çalışmayı, kimimiz evlenip çoluk çocuğa karışmayı, kimimiz de dünyayı dolaşıp macera peşinde koşmayı isterdik.
1980 öncesinin gençliği olarak hepimizin kendine has bir yaşam felsefesi, hayata karşı bir duruşu vardı. Bendeniz ise tartışmayı, “öyle değil, böyle de olur” demeyi seven, annemin deyimiyle “anarşist ruhlu” bir gençtim.
Ama çocukluğu çok mutlu, eğlenceli geçen şanslı biriydim. Çünkü büyük şehirlerde yaşar ama yazları mutlaka memlekete, köye gider, yaylalara bile çıkardık. Annemin deyimiyle her türlü adeti ve geleneği görüp yaşadık.
Ramazanda iftardan sonra büyükler teraviye gittiğinde biz de çocuklar ve gençler olarak toplanıp çay içer, oyunlar oynardık. Birbirimize topladığımız iftariyeleri gösterir, kiminki daha fazla diye yarıştırırdık.
Büyüklerden, komşulardan topladığımız bisküvi, fındık, kuru kayısı, akide şekeri gibi iftariyelikleri bazen bir mendile sarar, bazen bir kaseye doldurur saklardık.
Sonra da bu iftariyelikleri sahura saklar, davulcunun sesiyle beraber yerimizden fırlar, o gizli hazinemizi sakladığımız yerden bulup çıkarır ve afiyetle yerdik.

Pilavlı tas kapama

Haberin Devamı

2 su bardağı pirinci tuzlu sıcak suda 40-50 dakika bekletin. Yıkayıp süzdüğünüz eti kulpları çelik küçük bir tencereye ya da büyük boy bakır tasa (veya ısıya dayanıklı bir kaba) koyun. Tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi serpin. Yumuşak margarini de ekleyip iyice karıştırın.
Soyulmuş arpacık soğanları bütün olarak ilave ettikten sonra tasınızı kendinden büyükçe bir tepsinin ortasına ters çevirerek yerleştirin. Üzerine de ağırlık koyun.
Tepsi ya da tencerenin içine 8 su bardağı su koyup tuzu atın ve kısık ateşte en az 1 saat, et iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Bir saat sonra, yıkayıp süzdüğünüz pirinci tepsinin ya da tencerenin içindeki suya atın. Yani tasın etrafına yayın. Orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak pirinci pişirin.
Pirinç piştiğinde ortadaki tencere ya da tası alarak servise sunun. Eti servis tabağının ortasına, pilavı da kenarlara koyarak servis yapın.

Haberin Devamı

? 1 kg. kuzu
kuşbaşı eti
? 15-20 adet arpacık soğan (veya 2 adet yemeklik doğranmış kuru soğan)
? 50 gr. bitkisel margarin
? 2 su bardağı pirinç
? 1 çay kaşığı tuz, karabiber
? 1 çay kaşığı
kırmızı pul biber
? 8 su bardağı su

Yazarın Tüm Yazıları