Çocukların beslenme sepeti

Çocuklarımızın ana öğünlerinden birisi olan sabah kahvaltısı ya da öğle yemeği için pratik yiyecekler hazırlanır.

Beslenme çantalarına koyacağımız bu yiyeceklerin, sağlıklı ve besleyici olmasının ötesinde hem göze hoş görünmesi hem de lezzetli olması gerekir. Ayrıca çocuk beslenmesinde çok önemli olan, dengeli beslenmenin kurallarına uymak da önemlidir.

Ekmek, pasta, patates, soğuk makarna veya pirinç salatası gibi karbonhidrat gurubu yiyeceklerin yanısıra, et, balık, tavuk, köfte, yumurta, peynir, süt cinsi proteinleri de birlikte vermeyi ihmal etmemek gerekir. Tabii iki taze sebze ve meyve gibi vitamin, mineral kaynaklarınıda ekleyerek çok dengeli bir öğün yemeğini oluşturulabilir.


Unla yaptığınız tatlılara çok az miktarda tuz da eklerseniz yaptığınız tatlıların lezzetinin arttığını göreceksiniz. Çünkü tuz lezzetleri ayrıştıran bir kimyasal yapıya sahipti.

Izgara denizci tabağı

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

1 adet orta boy beyaz etli balık

10 adet küçük karides (dondurulmuş)

10 dilim kalamar (dondurulmuş)

4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Sosu için

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 çay kaşığı kuru fesleğen

Yarım limonun suyu

3 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz

1 diş sarımsak (dövülmüş)

2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Öncelikle sosu hazırlamak için, orta boy bir kasede, zeytinyağı, dövülmüş sarımsak, maydanoz ve limon suyunu çatalla iyice çırpın. Tuz, karabiber ve fesleğeni ilave ederek iyice karıştırın. öte yandan iyice yıkayp süzdüğünüz balıkların kemik ve kılçıklarını çıkarıp fileto haline getirin. Balıkların üzerine fırça yardımıyla sıvıyağ sürün. Kömür ateşinde ya da elektirikli ızgarada önlü arkalı pişirin. Tavada kızdırdığınız zeytinyağında karides ve kalamarlar buzlarının çözülmesini beklemeden 10-12 dakika kadar karıştırarak kavurun. Şimdi de balık, karides ve kalamarları servis tabağının ortasına şekil vererek dizin. Sıcakken üzerine hazırladığınız sostan gezdirin. Domatesle ve çeşitli yeşilliklerle süsleyip sıcak ya da ılık olarak servise sunun.

Kakaolu kek miço

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

3 adet yumurta (oda sıcaklığında)

4 su bardağı un

2 çay bardağı toz şeker

1 su bardağı demli çay (soğuk)

2 yemek kaşığı kakao

Yarım limonun suyu

1 çay bardağı fındık (dövülmüş)

1 paket kabartma tozu

Derin bir kapta, şeker ve yumurtaları 15 dakika mikserle çırpın. Üzerine kakao, limon suyu, çay, fındık ve kabartma tozunu ekleyerek mikserle 3-4 dakika daha çırpmaya devam edin.

Unu, çırptığınız bu karışıma tahta kaşık yardımıyla yedirin. Sonra, hamuru yağlanmış kek kalıbına yayıp 175 dereceye ayarlı fırında, 35-40 dakika kadar pişirip çıkarın. Kek soğuduktan sonra dilimleyerek servise sunun. İsterseniz bu kekin üzerine pudra şekeri serpiştirerek de ikram edebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları