"Çilek diğer meyvelerin aksine dalından koparıldıktan sonra olgunlaşmaya devam etmez.
Bu yüzden çilek toplarken mümkün olduğunca kızarmış olanları tercih etmeniz gerekir" desem gülersiniz değil mi? Meyveleri dalından koparmak şöyle dursun, organik tarımla yetiştirilmiş meyve yiyebilmeyi bile özler olduk. Çilek yavaş yavaş boy göstermeye başladı ya ben de size çok sevdiğim meyveyi dalından kopararak getiremesem de bu köşede ikram edeyim dedim. Bir kere çilek en narin meyvelerden biridir ve gerek alırken gerekse saklarken, ki çileğin saklama süresi en fazla iki gündür, dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Manavdan aldığınız çileğin kırmızı, parlak ve diri olmasına ve size "Daha önce hiç bu kadar büyük çilek görmedim" dedirtecek cinsten olmamasına dikkat etmeniz gerek. Dediğim gibi, çilek çok narin bir meyvedir ve örneğin çarşıdan eve gelinceye kadar bile zarar görebilir. Diyelim ki aldığınız çileği en az zararla eve getirmeyi başardınız. Çileği ya hemen tüketmelisiniz ya da saplarını ayıklamadan, zarar görmeyeceği şekilde geniş bir kaseye yerleştirip buzdolabına yerleştirmelisiniz. Unutmayın ki, çilek, buzdolabında öyle günlerce beklemez. Bu yüzden en fazla iki gün içinde çileği tüketmeli, tüketmeden hemen önce yıkamalı ve saplarını da yıkadıktan sonra ayıklamalısınız. Çileği diğer mevsimlere taşımaya gelince, bu meyve öyle üst üste koyup poşetleyerek derin dondurucuya atabileceğiniz bir meyve değil. Çilekleri önce geniş bir tepsi içinde birbirine değmeyecek şekilde dondurmalı, sonra poşetleyerek derin dondurucuya koymalısınız.
Hürrem Sultan pilavı
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
40 dakika
Malzeme listesi
2 su bardağı pirinç
4 su bardağı et ya da tavuk suyu
25 gr tereyağı
(Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytiyağı da kullanılabilir.)
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet tavuk göğüs eti (200-250 gr)
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan soyulmuş badem içi
1 su bardağı haşlanmış taze bezelye
(Konserve bezelye de kullanılabilir.)
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
varsa 1 çay kaşığı zerdeçal
(Hint safranı)
Tavuk göğüs etleri kuşbaşı et formunda ya da ince şeritler halinde dilimlenip bir kenarda bekletilir. Pirinç bol tuzlu kaynar suda 40-50 dakika bekletilir. Böylece pirinç yumuşayacaktır. Soğanlar soyulup incecik yemeklik doğranır. Tereyağı ya da zeytinyağı geniş bir teflon tencerede ya da pilav tenceresinde eritilir. Üzerine incecik doğradığınız soğanlar ve tavuk dilimleri eklenir. Soğanlı tavuk eti orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 7-8 dakika kavrulur. Üzerine yıkanıp süzülmüş pirinç katılıp tuz, karabiber ve yenibahar serpiştirilir. Varsa zerdeçal yani hint safranı ilave edilip malzemeler 4-5 dakika daha kavrulur. 4 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu ve taze ya da konserve bezelye de eklenip birkaç kez karıştırılır. Pilav orta ısılı ateşte, suyunu iyice çekinceye kadar pişirildikten sonra soyulmuş bademler üzerine aktarılır. Tencerenin kapağı tekrar kapatılıp ocağın altı iyice kısılır. Pilav kısık ateşte 5 dakika daha pişirilip ocaktan alınır. 20-30 dakika dinlendirilir. Tahta bir kaşıkla pilav aşağıdan yukarıya doğru karıştırılır ve sıcak sıcak servise sunulur.
Not: İstenirse, iç badem 1-2 yemek kaşığı sıvıyağda hafif sarı-kahverengi oluncaya kadar kavrularak pilava ilave edilebilir. Kavrulan badem pilavın lezzetine lezzet katacaktır. Osmanlılar bu pilava kakule de katarlardı.
Muhallebili krep sarması
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
45 dakika
Malzeme listesi
Krep için;
3 adet yumurta 1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı süt 5 yemek kaşığı sıvıyağ 1 su bardağı un
Kreması için;
2 su bardağı süt 1 çay bardağı tozşeker 1 paket vanilya 1 adet yumurtanın sarısı 1 tepeleme yemek kaşığı un 1 tepeleme yemek kaşığı buğday nişastası
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar derin bir kaba kırılır. Tuz eklenip tel çırpıcı ya da mikserin yüksek devriyle 1-2 dakika kadar çırpılır. Üzerine oda sıcaklığındaki süt, 3 yemek kaşığı sıvıyağ ve un eklenip 2-3 dakika daha çırpılır. Pürüzsüz ayran kıvamındaki krep hamuru oda sıcaklığında 20 dakika kadar bekletilir. Orta boy bir teflon tava orta ısılı ateşin üzerine oturtulur. Kağıt bir peçete kalan 2 yemek kaşığı sıvıyağa batırılıp tava yağlanır. Krep hamurundan Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan alınıp yakın mesafeden kızgın tavaya dökülür. Krepler tava sallanarak arkalı önlü pişirilir. Pişen krepler bir tabağa üst üste koyulur. Süt, şeker, vanilya, yumurta sarısı, un ve nişasta küçük bir tencereye aktarılır. Tel bir çırpıcı yardımıyla pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpılır. Kısık ateşte, sürekli karıştırılarak iyice katılaşıp krema haline gelinceye kadar pişirilip ocaktan alınır. Kenarda bekleyen kreplerin ortalarına 2 yemek kaşığı dolusu krema koyulur. Krepler sarılarak rulo haline getirilip servis tabağına dizilir. Üzerleri eritilmiş çikolata ya da hazır çikolatalı sosla süslenerek servise sunulur.