Cepheden fabrikaya

Yazın bitiyor olması, sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmeyi tercih edenler için, yazla gelen gıdaların da gidiyor olması anlamına geliyor. Bu da demek oluyor ki, şimdi kışa sebze taşıma zamanı. Gıdaları saklamanın en bilinen yolarından biri hâlâ konserve yapmak.

Haberin Devamı

Konserve, uygun sebze ve meyvelerin kaynatılarak kavanozlara koyulması ve ağızlarının sıkı sıkı kapatılması demek. Böylece kavanoz içindeki gıdalar uzun süre dayanabiliyor. Konserve yapma yöntemi aslında bir mecburiyet sonucu icat edilmiş. Savaşlarda askerlerin yanlarında uzun zaman saklayabilecekleri gıdaya ihtiyaçları varmış. Fransız hükümeti de 1800’lü yılların başında bilim adamlarından cephede askerlere yiyecek sağlayacak bir yöntem bulmalarını istemiş. Nihayet bir bilim adamı konserve yiyecek yapmayı başarmış.
Rastlantılar sonucu konserve yiyecekler İngiliz askerleri tarafından İngiltere’ye götürülmüş ve 1812’de de ilk İngiliz konserve fabrikası kurulmuş.

MANTARLI DENGE PİLAVI

Not: Bu pilavı yapmak için isterseniz kabuklu pirinç de kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 200-250 gr taze kültür mantarı
- 1 adet orta boy
kuru soğan
- 2 diş sarmısak
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 adet orta boy havuç
- 1 su bardağı pirinç
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 4 su bardağı sıcak su

Pirinci 1 tatlı kaşığı tuz eklediğiniz 6 su bardağı sıcak suda 20 dakika kadar bekletin. Mantarları akan suyun altında iyice yıkadıktan sonra süzün. Büyük boy olanları uzunlamasına üçe, küçük boy olanları ise ikiye bölüp kararmamaları için bol limonlu suda bekletin.
Havucu kazıyıp yıkayın ve kibrit çöpü formunda dilimleyin. Soğanı incecik, sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın.
Suyunu süzdüğünüz mantarları geniş bir teflon pilav tenceresine koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 1-2 dakika kadar kavurun. Üzerine hemen sıvıyağ, soğan ve sarmısakları ekleyip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun.
Kibrit çöpü formunda doğradığınız havuçları ve sıcak suyla yıkayıp süzdüğünüz pirinci de tencereye aktarıp 2-3 dakika daha kavurun.
Tuz ve karabiberi serpip sıcak et ya da tavuk suyunu ilave edin. Birkaç kez karıştırdıktan sonra orta ısılı ateşte, pilav suyunu çekinceye kadar pişirin.
Suyunu çekince ocağın altını iyice kısın ve pilavı çok kısık ateşte 5 dakika daha pişirip ocaktan alın.
Pilavı, tencerenin kapağını hiç açmadan en az 15-20 dakika dinlendirin. Tahta bir kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru karıştırıp sıcak sıcak servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları