Çayın sevgilisi

Çayın vazgeçilmezi olan kurabiye, modern çağda ve rastlantı sonucu keşfedilmiş.

Hazırladıkları kek hamurlarını denemek için minik parçalar halinde fırınlayan Hollandalılar, bu, dışı gevrek, içi yumuşak tek lokmalık keklerine "ufak kek" adını koymuşlar ve kurabiye de işte böyle almış dünya mutfağındaki yerini. Aslında Hollandalılardan çok daha önce, 7. yüzyılda Persler pişirmişler ilk kurabiyeleri. Evet, önce Persler keşfetmiş, sonra Hollandalılar yeniden "yapmış" kurabiyeyi. Ama bugünkü çeşitliliğine Amerika'da ulaşmış kurabiye. Mesela, Amerikalı bir annenin, fındıklı kurabiye yaparken biten fındık yüzünden hazırladığı hamura çikolata parçaları koymayı denemesiyle doğmuş çikolata parçalı kurabiye. Fındıklı, çikolatalı, bademli, portakallı, limonlu... Saymakla bitmeyecek kadar çok malzemeyle ve şekilde denenmiş durumda bugün kurabiye. Yine de yeni çeşitler yaratılmayı bekliyor. Size düşen de kolları sıvayıp hamuru yoğurmak, sonra da çayınız demlenirken kurabiyelerinizi pişirmek. Dost sohbetleriyse kurabiyelerin lezzetine lezzet katmak için bahane. Ağzınızın tadı hep güzel olsun.

Cevizli roka salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 5 dakika

Malzeme listesi

1 demet roka

2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

1 çay baradğı ceviz içi

1/2 deemet dereotu

1/2 demet maydanoz

Omlet için

2 adet yumurta (oda sıcaklığında bekleyen)

2 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri

2 tepeleme yemek kaşığı kekun

1 çay kaşığı tuz

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu için

2 diş sarmısak

1 adet limonun suyu

5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yumurta, rendelenmiş kaşar peyniri, kekun ve tuzu bir kaba aktarıp mikserle 2-3 dakika çırpın. Hazırladığınız bu karışımı 1 yemek kaşığı yağ koyduğunuz orta boy bir tavaya aktarıp tıpkı omlet yapar gibi; önce altını, sonra diğer tarafını kızartın. Omleti bir tabağa alıp soğumaya bırakın. Omlet soğuduktan sonra şekilli hamur kalıplarıyla keserek salatanın üzerini süslemek için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan; rokayı ayıklayıp yıkadıktan sonra iri parçalara ayırın. Salata kabına alıp, incecik doğradığınız dereotu ve maydanozu da ekleyerek karıştırın. Dolmalık fıstığı yağsız tavada üzeri iyice sararıncaya kadar kavurun. Kavurduğunuz fıstığı ve ceviz içini salatanın üzerine serpiştirin. Salatayı kalıpla kestiğiniz şekilli omlet parçalarıyla süsleyin. Son olarak, ezilmiş sarmısak, limon suyu, tuz, kaarbiber ve zeytinyağını bir kasede çatalla çırptıktan sonra salatanın üzerinde gezdirip servise sunun.

Çikolatalı karamelize armut

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

6 adet orta boy sert ve sulu armut

1 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su

1 adet limonun suyu

2 çay kaşığı toz tarçın

Çikolatalı sos için

1 su bardağı su

3 yemek kaşığı toz şeker

2 yemek kaşığı dolusu kakao

50 gr bitkisel margarin


Armutları soyup saplarını koparmadan geniş bir tencereye dizin. Üzerlerine karamamaları için hemen limon suyunu gezdirin. Toz şeker ve tarçını serpiştirip, suyu da aktarın. Tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte 20 dakika kadar pişirin. Tencerenin kapağını açıp içindeki su bitinceye, şekerin rengi kahverengiye dönüşünceye, yani karamelize oluncaya kadar, en az 5 dakika daha pişirin. Karamel rengi alan armutları servis tabağına yan yana dizin. Tencerenin içindeki şekerli sosu da armutların üzerine gezdirdikten sonra, soğuması için bekleyin. Diğer taraftan, su, toz şeker ve kakaoyu küçük bir tencereye aktarıp tel çırpacak yardımıyla karıştırın. Kısık ateşte, sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladoktan birkaç dakika sonra ocaktan alıp, üzerine margarini ekleyerek hızla karıştırın. Bu sıcak çikolatalı sosu armutların üzerinde gezdirip soğumasını bekledikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları