Çayın olmazsa olmazı

Ne çok severiz çay saatlerini. Hele bir de yanında şöyle güzel bir kurabiye, kek ya da bisküvi varsa, daha da artar içtiğimiz çayın keyfi.

Haberin Devamı

Aslında çayın bizdeki tarihi o kadar da eskilere dayanmıyor. Ancak, çayın tadını bilmeden  önce de kurabiye yediğimiz kesin. Belki de kurabiyeyi çay harici geleneksel içeceklerimizin yanında yiyoruzdur eskiden.
Bisküvi ilk asker yiyeceği olarak ortaya çıkmış. Romalı askerlerin ve Haçlı seferlerinde savaşan askerlerin temel yiyecekleri arasındaymış. Hem dayanıklı olması, hem de şekerli olmasından dolayı enerji vermesi nedeniyle asker yiyeceği olmaya çok uygun kurabiye ve bisküviler. Zaten Batı dillerinde kurabiye ve bisküvi aynı sözcükle anılıyor. Fransızca kökenli olan “bisküvi” sözcüğü iki kere pişirilmiş anlamına geliyor.

Keten tohumlu dolunay kurabiyesi

Eritilip, ılıtılmış margarini derin bir kaba koyup üzerine sıvıyağı ve toz şekeri ekleyin. Mikserin yüksek devriyle 2 – 3 dakika çırpıp yoğurdu ve yumurta sarısını ilave edin. Mikserle birkaç dakika daha çırptıktan sonra vanilya ve kabartma tozunu katın. Unu da azar azar ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında ve elinize yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. (Hamurun kıvamını tutturmak için un ekleyebilirsiniz.)
Hazırladığınız hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın.
Yuvarlak hamurları avuçlarınız arasında hafifçe bastırıp, yassılaştırın. Ortalarına başparmağınızla bastırarak çukurlaştırın. Yumurta beyazını çatalla çırpıp fırça yardımıyla kurabiyelerin üzerine sürün. Çukur kısımlarına keten tohumu yerleştirin. İsterseniz üzerlerine toz şeker de serpiştirebilirsiniz. Kurabiyeleri yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. 10 dakika önceden 150 dereceye ayarladığınız fırında 25 dakika kadar pişirip hemen çıkarın. Soğudukça sertleşen kurabiyeleri servise sunun.

Haberin Devamı

· 125 gr eritilmiş margarin     
· Yarım su bardağı sıvıyağ
· 1 su bardağı tozşeker                
· 3 yemek kaşığı dolusu yoğurt  ( susuz kısmından kullanın )
· 1 adet yumurta  ( sarısı ve beyazı ayrılacak )
· 1 paket vanilya    
· 2 çay kaşığı kabartma tozu    
· 3 – 4 su bardağı un
Üzeri için;      
· 3 –4 yemek kaşığı keten tohumu

İrmikli favori köftem

Haberin Devamı

İrmiği küçük bir kaseye koyup üzerine 10 yemek kaşığı ılık su gezdirin. Yaklaşık 2-3 dakika irmiğin kabarmasını bekleyin. Diğer taraftan, kıymayı derin bir kaba koyun. Üzerine ıslatılmış irmiği aktarıp yumurtayı kırın. Soğanı rendeleyip malzemelere ilave edin. Tuz, karabiber ve kuru fesleğeni (nane ya da kekik de kullanabilirsiniz) serpip kimyonu katın. Köfte malzemelerini birbirine iyice karışıncaya kadar, 3-4 dakika yoğurun. Alüminyum folyodan 50 santimlik bir parça kesip parlak tarafı altta kalacak şekilde tezgahın üzerine yayın. Bir yemek kaşığı kadar sıvıyağı fırça yardımıyla folyonun üzerine sürün. Varsa 1 yemek kaşığı galeta ununu da serpiştirin.
Şimdi yoğurduğunuz köfte harcını tezgahın üzerinde yuvarlayarak 8 santim çapında (bileğinizden biraz daha kalın) bir rulo haline getirin. Bu ruloyu tezgahın üzerindeki folyonun uzun kenarına koyup sıkı bir rulo yapın. Folyonun iki kenarını sıkıştırıp paket haline getirin. Paket yaptığınız rulo köfteyi fırın tepsisine yerleştirip 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız  fırında 55 dakika pişirerek çıkarın. Biraz ılık hale gelmesini bekleyip üzerindeki folyoyu sıyırdıktan sonra 2 santim kalınlığında parçalar oluşturacak şekilde dilimleyin. Köfte dilimlerini salata malzemelerinin üzerine yerleştirin. Sosu hazırlamak için; domates püresi ve  suyu küçük bir tencerede  3-4 dakika kaynatın. Tuz ve karabiberi katıp hazırladığınız sosu köftenin üzerine gezdirin. Ilık ya da sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

·  500 gr az yağlı dana kıyma
·  6 yemek kaşığı irmik
·  10 yemek kaşığı ılık su
·  1 adet orta boy kuru soğan
·  1 adet yumurta
·  2 çay kaşığı tuz, karabiber
·  2 çay kaşığı kuru fesleğen
·  1 çay kaşığı kimyon
Sos için;
·  4-5 yemek kaşığı domates püresi
·  Yarım su bardağı su
·  1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yazarın Tüm Yazıları