Çayın da bir ritüeli vardır

Günümüzde çay çeşitleri o kadar arttı ki, bunlardan yalnızca birkaçını saymakla yetineceğim: siyah çay, kokulu çay, yeşil çay ve inanılmaz çeşitleriyle meyve, bitki çaylarıÉ Bu çaylar ister ocak üstünde demlensin, ister üzerine kaynar su dökerek; bilin ki porselen demlikte demlenen çayın tadı saydığım bütün bu çaylardan daha çok cezbediyor beni. Eğer bizim usul klasik çay demleyecekseniz, bazı kurallara uymanızı öneririm.

Kireçsiz su kullanmanızı, porselen demliği en az 5 dakika önceden ısıtmanızı, çayın demlenme süresi için en az 15-20 dakika beklemenizi. Ben hiç sevmem ama eğer çayı fincanda içerseniz, ince porselen ve içi beyaz çay fincanı kullanmaya dikkat edin. Böylece, çayın o güzel rengini görebilir ve ince kenarlı fincanlarda onu hissedebilirsiniz. Limonlu çay severseniz sakın sadece suyunu sıkmayın. İyice yıkanmış limonu incecik dilimleyin, çekirdeklerini çıkarın ve kabuğuyla birlikte çaya ekleyin. Nice keyifli çay saatlerine...

Taze börülce boranisi

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

1 kg. taze börülce

2 su bardağı yoğurt

4 diş sarmısak

5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

2 çay kaşığı tuz

Börülcelerin uçlarını kesip ayıklayın. Yıkayıp süzdükten sonra kaynayan tuzlu suda iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyunu süzdüğünüz börülceyi servis tabağına alın. Diğer taraftan, soyup ezdiğiniz sarmısakları yoğurdun üzerine aktarıp iyice çırpın. Sarmısaklı yoğurdu, servis tabağında bekleyen börülcenin üzerine yayıp zeytinyağını da gezdirdikten sonra ılık ye da soğuk olarak servise sunun. İsterseniz üzerini ince kıyılmış maydanoz ya da dereotuyla süsleyebilirsiniz.

Bademli çilekli jöle

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

5 dakika


Malzeme listesi

2 su bardağı çilek

1 paket çilek jölesi

2 su bardağı sıcak su

2 su bardağı soğuk su

Üzeri için

4 yemek kaşığı kıyılmış badem

Çilekleri ayıklayıp iyice yıkadıktan sonra süzülmesi için kenarda bekletin. Jöleyi hazırlamak için; küçük 2 su bardağı sıcak su ve jöleyi bir tencere ye aktarıp karıştırarak jöle eriyinceye kadar bir taşım kaynatın. Jöleyi 10-15 dakika kenarda bekletin.Ilınan jöleye 2 su bardağı soğuk su ekleyip tekrar karıştırın. Çilekleri ayaklı kup bardaklarına paylaştırıp üzerlerine çilek jölesini aktardıktan sonra jöle katılaşıncaya kadar, en az 2 saat buzdolabında bekletin.

Servise sunmadan önce jöleleri bademle süsleyin..

Püf noktası: Jöleyi sıcak suda iyice eritin ki jöleniz parlak olsun.
Yazarın Tüm Yazıları