Çayı en çok içenlerdeniz

Çayın bizim tarafımızdan pek sevildiği su götürmez bir gerçektir.

Haberin Devamı

Zaten öyle olmasa “en çok çay tüketen ülke” unvanını alamazdık değil mi? Evet yerli ve yabancı pek çok ankette biz Türkler’in çayı en çok tüketenler olduğu kanıtlanmıştır. Bizi İngilizler ve onların etkisiyle çaya alışmış olan Hintliler izler.
Gelelim çayın kahveyle rekabet edecek kadar çok içilmesinin nedenlerine. İkinci Dünya Savaşı’na kadar zaten kahvaltıların vazgeçilmez parçası olan çay, savaşın ve sonrası buhranlı yılların etkisiyle “kahvaltı içeceği” olmaktan çıkmaya başladı. Çünkü savaş nedeniyle dünya ticareti büyük bir darbe almıştı ve Türkiye de kahve ithalatı yapamıyordu. Böylece daha önceleri Doğu Karadeniz’de ekilmeye başlanan çay, yaygın olarak tarımı yapılan bir bitki haline geldi.
Türk insanı artık sadece kahvaltılarda değil, ikindi vakitleri ve geceleri de çay içer olmuştu. Sonraki bir tarihte, 1979’da döviz krizi yaşanınca ise çay ocaklardan inmez oldu.
Bizim memleketteki hikayesi işte böyle çayın. Peki anavatanı olan Çin’de nasıl ve kim tarafından keşfedilmiş? Bir kere, bizden çok daha önce M.Ö. 2000’li yıllarda tatmışlar Çinliler çayı.
-Hiç şüphesiz çay kelimesinin kökeninin Çince olması da bu yüzdendir.- Daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi, çayın tadına bakma şerefine ise ilk Çin imparatorlarından biri olan Shen Yung nail olmuştur.
Efsaneler ve hikayelerle doludur çayın tarihi ve kültürümüzde çayın çok büyük yeri vardır. Zaman zaman bu hikayelere ve çayın kültürümüzdeki yerine daha yakından bakmaya devam edeceğiz.

Haberin Devamı

Zeytinyağlı pirinç salatası

Pirinç kaynar tuzlu suda 30 dakika bekletilir. Zeytinyağı orta boy bir teflon tencereye aktarılıp orta ısılı ateşte kızdırılır. Yıkanıp süzülen pirinç ve tavla zarı formunda doğranmış havuçlar eklenir. Tahta bir kaşıkla sık sık karıştırılarak 5-6 dakika kadar pişirilir. Üzerine 2 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu eklenip tuz ve karabiber serpilir.
Kısık ateşte, pilav suyunu tamamen çekinceye kadar pişirildikten sonra ocaktan alınır ve bir kenarda dinlenmeye bırakılır.
Diğer taraftan, yeşil soğan ayıklanıp sadece beyaz kısmı alınarak ortadan ikiye bölündükten sonra ince ince doğranır. Salatalık turşusu uzunlamasına dörde bölündükten sonra incecik dilimlenir.
30 dakika kadar dinlenip soğuyan pilavın üzerine; yeşil soğanlar, dereotu, maydanoz, mısır taneleri ve salatalık turşusu ilave edilir.
Üzerine limon suyu da gezdirildikten sonra iyice karıştırılır. Tadına bakılarak tekrar tuz ve karabiber ilave edilir. Pirinç salatası tahta kaşıkla karıştırılarak servis tabağına aktarılır. Soğuk olarak servise sunulur.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

-1 su bardağı pirinç
-5 yemek kaşığı zeytinyağı
-1 adet orta boy havuç
-2 su bardağı et ya da tavuk suyu
-1 adet taze yeşil soğan
-Yarım demet ince kıyılmış dereotu
-Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
-1 çay bardağı konserve mısır
-2-3 adet salatalık turşusu (12-15 santim uzunluğunda)
(7-8 adet kornişon turşu da kullanılabilir)
-2 çay kaşığı tuz, karabiber
-1 adet limonun suyu

Yazarın Tüm Yazıları