Çay saatlerinin baş tacı

Çayın vazgeçilmezi olan kurabiyeler, modern çağda ve rastlantı sonucu keşfedilmiş.

Hazırladıkları kek hamurlarını denemek için minik parçalar halinde fırınlayan Hollandalılar, bu dışı gevrek, içi yumuşak tek lokmalık keklerine "ufak kek" adını koymuşlar ve kurabiye de işte böyle almış dünya mutfağındaki yerini. Aslında Hollandalılar’dan çok daha önce, ta 7. yüzyılda Persler pişirmişler ilk kurabiyeleri. Yani, Hollandalılar eskiden beri bilineni, üstelik tesadüf eseri "yeniden" keşfetmişler.

Evet, önce Persler keşfetmiş, sonra Hollandalılar yeniden "yapmış" kurabiyeyi. Ama bugünkü çeşitliliğine Amerika’da ulaşmış kurabiye. Mesela, Amerikalı bir annenin, fındıklı kurabiye yaparken biten fındık yüzünden hazırladığı hamura çikolata parçaları koymayı denemesiyle doğmuş çikolata parçalı kurabiye. Bu tesadüften sonra da ülkedeki birçok çocuğun en sevdiği yiyeceklerden biri haline gelmiş çikolatalı kurabiye. Yalnızca çocukların vazgeçilmezi olmakla kalmamış, çay sohbetlerinin de baş tacı oluvermiş bir anda.

Fındıklı, çikolatalı, bademli, portakallı, limonlu... Saymakla bitmeyecek kadar çok malzemeyle ve şekilde denenmiş durumda bugün kurabiye. Yine de yeni çeşitler yaratılmayı bekliyor. Size düşen de kolları sıvayıp hamuru yoğurmak, sonra da çayınız demlenirken kurabiyelerinizi pişirmek.

Pırasalı Rumeli böreği

12 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 6 adet hazır yufka

Yufkanın sosu için;

á 100 gr. eritilmiş bitkisel margarin

á 1 su bardağı yoğurt

á 1 su bardağı süt

İç harcı için;

á 1 kg. pırasa (sadece beyaz kısmı kullanılacak)

á 3 yemek kaşığı sıvıyağ

á 1 tepeleme yemek kaşığı un

á 1 su bardağı süt

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á Yarım su bardağı rendelenmiş beyaz peynir

(lor peyniri de kullanabilirsiniz)

á 3 adet yumurta

Ayrıca;

á 1 yemek kaşığı çörekotu

á 1 adet yumurta

Böreğin iç harcını hazırlamak için; çok kalın olmayan pırasaların sadece beyaz kısımlarını incecik halkalar halinde dilimleyin. Sıvıyağ ve doğradığınız pırasaları orta boy bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Üzerine unu serpiştirip 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiberi de serptikten sonra sütü ilave edip karıştırın. Yaklaşık 2-3 dakika daha pişirdiğiniz pırasaları ocaktan alın. Hanüz sıcak haldeyken üzerine yumurtaları kırıp rendelenmiş beyaz peyniri ya da lor peynirini ekleyip karıştırdıktan sonra ılık hale gelmesi için kenarda bekletin. Diğer taraftan, yufka sosunu hazırlamak için; eritilip ılıtılmış margarini, yoğurt ve sütü orta boy bir kasede tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. 40-50 santim boylarında büyük bir tepsiyi 2 yemek kaşığı kadar sıvıyağla yağlayın. Yufkaların birini buruşturarak tepsiye yerleştirin. Üzerine yufka için hazırladığınız sostan 2-3 yemek kaşığı kadar gezdirin. Üzerine 2 yufkayı daha aralarına sos gezdirerek üst üste yayın. Yaydığınız üçüncü yufkanın üzerine ılık haldeki pırasalı harcı yayın. Üzerine dördüncü yufkayı kapatıp kalan iki yufkayı da aralarına sos yayarak üst üste yerleştirin. Yaydığınız son yufkanın üzerine kalan sosu 1 yumurta ile çırparak gezdirin. Böreği çöreoktu, susam ve keten tohumuyla süsleyip 175 dereceye ayarladığınız fırında 40-45 dakika kadar pişirin. Üzeri sarı kahverengi olup kızaran böreği fırından alın. Ilık hale gelmesini bekleyip dilimleyerek servise sunun.

Gül reçeli

20 kişilik

Malzeme listesi

á 100-150 gr. kokulu gül yaprağı

á 1 kg. toz şeker

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan limon suyu

Gül yapraklarını dağıtmadan çıkarıp beyaz uçlarını makasla kesin. Birkaç kez bol suyla yıkayıp süzün. Süzdüğünüz yaprakları bakır bir tencereye alıp üzerine limon suyu gezdirerek iyice ovun. Toz şekeri de ilave edip tekrar ovun. Tencerenin kapağı kapalı vaziyette bir gece kadar buzdolabında bekletin. Ertesi gün üzerine 3 su bardağı su ekleyip kısık ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Tahta bir kaşıkla arada sırada karıştırarak 30 dakika daha pişirdikten sonra üzerinde biriken köpüğü bir el kevgiriyle alın. Ocaktan alıp henüz sıcak haldeyken kuru kavanozlara doldurun. Kavanozları güneş almayan bir yerde saklayarak reçelin soğumasını sağlayın. Buzdolabına koyduğunuz reçeli soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları