Çankırı’nın ampul domatesi

Yiyecek ve içeceklerle ilgili haberler son zamanlarda o kadar kafa karıştırıcı ki, ne yapacağımızı, ne yiyeceğimizi şaşırıyoruz.

Haberin Devamı

Neyse ki arada sırada gelen güzel haberler var da yüreğimize su serpiliyor. İşte bu sevindirici haberlerden biri de Çankırı’dan geldi. Çankırı Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ethem Yenigürbüz’ün yolladığı ampul domateslere bütün ev halkı hayran kaldı.
Minyatür ampul ÅŸeklindeki bu minik domateslerin kabuÄŸu geceleri ısının düşmesiyle birazcık sertleÅŸse de hafif ekÅŸimsi tadıyla bu domates gerçekten olaÄŸanüstüydü.Â
Uzun yıllardır kendini toprağa adamış olan emekli öğretmen Aliye Karaaslan’ın yetiştirdiği bu ampul domatesleri yıllar önce Girit Adası’nda da görmüştüm. Bizim çok çalışkan, heyecanlı, dünya iyisi Ethem Bey’den bir haber de ünlü Karaköprü hıyarıyla ilgili...
Çankırı’nın meşhur Karaköprü bahçelerinde yetiştirilen bu ünlü hıyar, aslında uzun süredir yokmuş ortalıkta. İyi bakıldığında 1 metre uzunluğa ulaşan Karaköprü hıyarının tohumu yaşlı bir hanımefendinin çeyiz sandığından çıkmış. Bu yıl deneme ekimleri yapılmış ve başarılı sonuçlar alınmış.
Eğer siz de bu doğal lezzetle ilgilenirseniz, Ethem Bey’in mail adresini vereyim: ethemgurbuz@gmail.com

Haberin Devamı

DOMATESLÄ° BRÃœKSELLAHANASI

Brüksellahanalarının kök kısımlarını incecik kesip attıktan sonra bol suyla yıkayarak süzün. Kuru soğanı incecik doğrayın. Sarmısakları soyup ortadan ikiye bölün. Domatesi kabuklarını soyduktan sonra tavla zarı formunda doğrayın.
Zeytinyağını orta boy geniş bir çelik tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Üzerine hemen soğan ve sarmısakları ekleyip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Doğradığınız domatesleri ekleyip karıştırın.
Brüksellahanalarını tencereye aktardıktan sonra tuz ve karabiberi serpip toz şekeri ilave edin. Limon suyu ve sıcak suyu da tencereye aktarıp tencerenin kapağı kapalı vaziyette, orta
ısılı ateşte kaynayıncaya
kadar piÅŸirin.
Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp lahanalar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp ılık hale gelmesini bekledikten sonra servis tabağına aktarın. Üzerini incecik kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- Yarım kg Brüksellahanası (25-30 adet)
- 2 adet orta boy kuru soÄŸan
- 4-5 diş sarmısak
- 3-4 adet orta boy domates
- Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 1 yemek kaşığı  toz şeker
- 1 adet limon suyu
- 2 su bardağı  sıcak su

Yazarın Tüm Yazıları