Eskiden Çankırı’da üç çocuğuyla çok fakir bir anne yaşarmış.
Bir gün, çocukların karnı çok acıkmış ama anne bir bakmış ki, kilerde ne yeteri kadar un var, ne de pilav yapabileceği kadar bulgur. Elindeki malzemelere, yani iki avuç un ve bir avuç bulgura şöyle bir bakmış. Biraz sonra bu iki malzemeyle yaptığı çorbayı çocuklarının önüne koymuş. Çocuklar annelerinin bu malzeme yokluğunda yaptığı yemeği çok beğenip adını sormuşlar. Annenin verdiği cevapsa "şaştım aşı" olmuş. Daha sonraki zamanlarda bu yemek değişe değişe "hamur aşı" olmuş ve günümüze de "hamur köftesi" olarak gelmiş.
Hayvanlarını otlatmaya çıkan çoban erzak torbasında taşıdığı bulgur ve tereyağını çıkarmış. Isınmak için yaktığı ateşin üzerine koyduğu tavada bulgur pilavı pişirmiş. Ama gelin görün ki, çobanın pişirdiği yemeği koyabileceği bir tabağı yokmuş. O da, yaptığı pilavı ince ekmeğin üzerine koyarak yemiş. Zamanla, nefis lezzetinden ötürü ev hanımlarının gözdesi haline gelen bu bol tereyağlı pilav "çoban pilavı" olarak anılmaya başlamış. Ancak tabii ki ev hanımlarının tavuk suyu ve tavuk eti kattıkları haliyle daha da lezzetlenerek.
Ekmek üzeri taskebap
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
35 dakika
Malzeme listesi
á 400-500 gr kuşbaşı kuzu ya da dana eti
á 2 tatlı kaşığı bitkisel margarin
á 3 yemek kaşığı zeytinyağı
á 2 adet orta boy kuru soğan
á 3 adet yeşil sivri biber
á 2 adet orta boy domates
á 1 yemek kaşığı domates salçası
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1 tatlı kaşığı kekik
á 3 su bardağı sıcak su
á 3 adet hamburger ekmeği
Üzeri için;
á İnce kıyılmış maydanoz
á Taze nane, fesleğen
Öncelikle, kuşbaşı etleri nerdeyse tavla zarı formunda olacak şekilde ufak ufak doğrayın ve orta boy bir tencereye koyun. İçine margarin ve zeytinyağını ekleyerek orta ısılı ateşin üzerinde kavurmaya başlayın. Tahta bir kaşıkla sık sık karıştırarak et suyunu iyice ekşiyinceye kadar, 3-4 dakika kavurun. Üzerine yemeklik ince doğranmış soğanları ekleyip 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. Halka şeklinde ince doğranmış sivri biberleri ve salçayı da ekleyip 2-3 dakika daha kavurun. Kabuklarını soyup iri kuşbaşı dilimlediğiniz domatesleri de ilave ettikten sonra sıcak suyu tencereye aktarın.
Tuz, karabiber ve kekiği de serpin. Sonra da tencerenin kapağını kapatarak orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Yemek kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp yemeği kısık ateşte et iyice yumuşayıp suyunu çekinceye kadar, 35-40 dakika pişirin. Etlerin iyice yumuşaması gerekir. Genelde dana eti çok daha geç piştiği için ben kuzu etini tercih ediyorum. Eğer dana eti kullanacaksanız, daha fazla su ekleyip daha uzun süre pişirmeniz gereklidir. Diğer taraftan, hamburger ekmeklerini ortadan ikiye bölüp tost makinesinde ya da fırında kızartın. Ekmeklerin ortasını elinizle bastırıp hafifçe çukurlaştırın. Pişen tas kebabını bu çukurlara paylaştırın. Ekmeklerin üzerine etin suyundan gezdirip maydanoz, taze nane veya fesleğenle süsleyerek ılık olarak servise sunun. İsterseniz sarmısaklı yoğurt da ilave edebilirsiniz.