"Erik". Adını duymak bile insanın ağzını sulandırıyor. Türleri, renkleri ve tatlarıyla oldukça geniş bir yelpazeye yayılan eriğin bilinen tarihi Çin’e uzanıyor, yani erik ilk kez Çin topraklarında yetiştirilmiş. Öte yandan Antik Mısır’da inşa edilen anıt mezarların içinde de, öte hayat için hazırlanan erzakların arasında kurutulmuş erikler de bulmuş. Tarihi bu kadar eskilere uzanan eriğin bu kadar çok çeşidi olduğunu daha önce fark etmemiştim. Sertliği, boyutları ve ekşiliğiyle çocukların bayıldığı can eriği vardır. Ben daha iri ve tatlı olan papaz eriğini çok severim. Peki, Yahudi mutfağı yemeklerinden birinde, gelincik balığına sos yapmak için kullandıklarını yeni öğrendiğim çakal eriği denilen bir türü daha önce duymuş muydunuz? Balkan ülkelerinin meşhur erik rakısı "slivovitz" de, yine çakal eriğinden üretiliyormuş. Bu arada olgun kırmızı erik, erik ailesinden olmasına rağmen ne kadar da farklıdır diğerlerinden. Kurutulmuş mürdüm ve üryani eriklerinin tadıysa bir başka güzeldir. Kurutulmuş meyvelerin çoğu, çiğ haldeyken taşıdıkları besin değerlerini, kurutulma sürecinde artırıyorlar, aklınızda bulunsun.
M
amalika
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 10 dakika
Malzeme listesi
1 litre su (yaklaşık 5 su bardağı kadar)
2 çay kaşığı tuz
250 gr mısırunu
250 gr rendelenmiş kaşar peyniri (rendelenmiş beyaz peynir de kullanabilirsiniz)
250 gr bitkisel margarin
2 çay kaşığı kırmızı pul biber
n Suyu orta boy bir tencereye koyup üzerine tuzu ekledikten sonra, orta ısılı ateşte kaynatın. Mısırununu kaynayan suya azar azar aktarın. Kaşıkla sürekli karıştırarak, mısırunu iyice katılaşıncaya kadar pişirin. Mısırunu yemeğini ocaktan alıp orta boy bir tepsiye aktarın. Üzerine rendelediğiniz ya da irice dilimlediğiniz peynirleri ekleyin. Diğer taraftan, margarini küçük bir tavada eritip üzerine kırımızı pul biberi ilave ettikten sonra kaynayıncaya kadar pişirin. Ocaktan aldığınız biberli kızgın yağı mısırunu yemeğinin üzerine gezdirin. Sıcak sıcak servis yapın.
T
ahinli tava kömbesi
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 30 dakika
Malzeme listesi
5 su bardağı dolusu un
1 tatlı kaşığı tuz
2,5 su bardağı su
6 yemek kaşığı tahin
3 yemek kaşığı zeytinyağı
n Unu geniş bir yoğurma kabına aktarıp üzerine tuzu serperek karıştırın. Suyu da azar azar ekleyerek yaklaşık 7-8 dakika, kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde eidnceye kadar yoğurun. 30 dakika kadar dinlendirin. Diğer taraftan, tahin ve zeytinyağını orta boy bir kaseye aktarıp çatalla iyice çırpın. Orta boy bir teflon tavayı da ocağın üzerine koyun.
Dinlenen hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp bu parçaları, hafifçe unlanmış tezgahın üzerinde, merdane yardımıyla, pasta tabağı büyüklüğünde açın. Tahinli karışımdan 2 yemek kaşığı kadar alıp açtığınız hamurun üzerine yayın. Hamuru bir tarafından başlayıp rulo yapın ve içeriye doğru sararak salyangoz şekli verin. Hamurun üzerine merdaneyle bastırarak tekrar pasta tabağı büyüklüğüne getirin. Hamurların hepsini bu şekilde hazırladıktan sonra, orta ısılı ateşte kızdırdığınız teflon tavada arkalı önlü kızartın. Kızarttığınız hamurları servis tabağına alıp ikram edin.