Cami avlusu tezgâhları

Ramazan herhalde eski adetlerin, gelenek göreneklerin en çok anıldığı zamanlardan biridir.

Haberin Devamı

Özellikle İstanbul’un eski dönemlerinde var olup da şimdilerde kaybolmuş ya da kaybolmaya yüz tutmuş pek çok adet, ramazan aylarında yeniden gündeme gelir ve bu ayda deyim yerindeyse bir “nostalji rüzgarı” eser.
İşte bu adetlerden biri de İstanbul halkının ramazan ayı boyunca ihtiyaçlarını karşılaması için büyük camilerin avlularında kurulan sergilerdir.
İstanbul’da 1930’lu yıllara kadar hemen her yıl kurulan bu sergilerde tezgâhlar yan yana dizilir, halkın ihtiyaçlarını ucuza ve zahmetsiz karşılaması sağlanırdı.
Caminin büyüklüğüne göre yan yana sıralanan tezgâhlarda İstanbul esnafı tespihten kuruyemişe, kumaştan şekere kadar pek çok ürün satardı.
Zaten camilerde hangi esnafın yer alacağı bir önceki yıldan belli olurdu.
Çünkü aynı esnaf bir sonraki yıl da tezgahını avluda açardı.

Haberin Devamı

Bizim evin peynirli salatası

Marulu yaprak yaprak ayırıp iyice yıkadıktan sonra süzün. Temizlenmiş marulları elinizle iri parçalara ayırıp büyük bir salata kâsesine koyun.
Yıkanmış roka yapraklarını ve incecik kıyılmış taze soğanları ekleyin.
Üzerine ceviz içini ve konserve kuru domatesleri ilave edin.
Hellim peynirini rendenin iri delikli tarafıyla rendeleyip salatanın üzerine serpiştirin.
Sos için; sirke, sızma zeytinyağı, hardal ve dövülmüş sarmısağı derin bir kâseye aktarıp çatalla çırpın.
Tuz, karabiber ve toz şekeri de ilave ederek çırpmaya devam edin. Son olarak, bu sosu salatanın üzerinde gezdirip servise sunun.
İsterseniz sosu mutfak robotu ya da blender’da çekerek daha iyi bir kıvam tutturabilirsiniz.
Not: Marulları temizlemek için kullanabileceğiniz bir başka yöntem de bol sirkeli suda 10 dakika kadar bekletip tekrar yıkadıktan sonra süzmektir.

Malzeme listesi

-1 adet kıvırcık marul (300-400 gr kadar Akdeniz yeşilliği de kullanabilirsiniz.)
-2 adet taze yeşil soğan
-15-20 adet roka yaprağı
-150-200 gr
hellim peyniri
-150 gr ceviz içi (İri parçalara bölünmüş.)
-15-20 adet konserve kuru domates
Sosu için;
-3-4 yemek kaşığı balsamik sirke
-Yarım su bardağı
sızma zeytinyağı
- 2 diş sarmısak
-4 çay kaşığı tatlı hardal
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 2 çay kaşığı toz şeker

Yazarın Tüm Yazıları