Bundan iyisi Şam’da kayısı

Sanırım son yıllarda, daha önce hiç duymadığımız kadar çok duymaya başladık kuru kayısıyı...

Uzmanlar, kuru kayısı yemenin sağlığımız açısından ne kadar yararlı olduğunu fırsat buldukça dile getiriyorlar. Ben sağlık konusunda uzman değilim, ama yine de konuya değinmek istedim.

Bir kere, kuru kayısı potasyum bakımından oldukça zengindir ve potasyum kalbin düzenli atmasını sağlar, kan basıncını ayarlar. Kuru kayısıda bulunan beta karoten, akciğer kanserinin ve kalp hastallıklarının önlenmesine yardımcı olur. İçerdiği kalsiyum ve magnezyum ise biz kadınların menopoz döneminde çok sık başına gelen kemik erimesini engellemeye yardımcıdır.

Hani derler ya, "Aman kayısı yerken dikkatli olun, fazla yemeyin, çoğu bağırsakları bozar" diye... İşte kayısıya bağırsakları çalıştırma özelliğini veren şey, içerdiği lifler, yani posadır. Posa yönünden zengin olduğu için bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve bağırsak kanseri riskini azaltır. Yararlarını saymaktan, o muhteşem lezzetine ve cevizle olan uyumuna fırsat bulamadık. Özellikle sabah tatlı yemeyi sevenler için kuru kayısı arasına sokulmuş ceviz idealdir.

Bulgurlu patates köftesi

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

1,5 kg. patates

4 su bardağı köftelik ince bulgur

2 adet yumurta

1 yemek kaşığı un

2 çay kaşığı tuz, karabiber

İç harcı için;

250 gr. az yağlı dana kıyma

1 adet orta boy kuru soğan

1 demet maydanoz

1 yemek kaşığı bitkisel margarin

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 su bardağı sıvıyağ

YAPILIŞI: Patatesler akan suyun altında iyice yıkanıp, üzerine tam çıkacak kadar su eklenerek haşlanmaya bırakılır. Haşlanan patatesler sıcakken soyulup derin bir kaba aktarıldıktan sonra ezilerek püre haline getirilir. Patates püresi henüz sıcak haldeyken üzerine köftelik bulgur eklenir ve bulgur yumuşayıncaya kadar, 15 dakika bekletilir. Üzerine yumurtalar ve un ilave edilip tuz ve karabiber serpilir. Malzemeler 7-8 dakika yoğrulduktan sonra bir kenarda bekletilir. Diğer taraftan, iç harcının hazırlanması için; kıyma, ince kıyılmış soğan ve margarin orta boy bir tencereye koyulur. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırılarak 8-10 dakika kadar kavrulur. Üzerine ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ilave eklenip 5 dakika daha pişirildikten sonra ocaktan alınır. Köfte harcından yarım limon büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır. Ortasına baş parmakla bastırılarak çukurlaştırılır ve çukur kısma kıymalı harçtan 2 tatlı kaşığı kadar koyulup kapatılır. İçli köfte yapar gibi hazırlanan köfteler bol miktardaki kızgın yağda çevrilerek, nar gibi oluncaya kadar kızartılır. Sıcak sıcak servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları