Bu sucuk başka

Köme ya da üzüm sucuğu yediniz mi hiç? "Ya da" dediğimize bakmayın. Aslında ikisi aynı şeyin adı ama hangi isimle çağrılacağı yörelere göre değişiklik gösteriyor.

Şimdilerde kuruyemişçi dükkanlarının tavanlarından kışkırtıcı bir şekilde sarkan üzüm sucuğu eskiden köy kadınları tarafından yapılırdı. Köyün hamarat kadınları ilkbaharda bir araya gelir ve topladıkları üzümün suyunu sıkarlardı ilkin. Daha sonra bu üzüm suyu kaynatılırdı. Bir taraftan iplere dizilen cevizler bu üzüm suyuna batırılır ve soğumaya bırakılırdı. Soğuyan cevizler tekrar üzüm suyuna batırılır ve bu işlem cevizlerin üzerindeki üzüm tabakasının kalınlığı yeterli seviyeye ulaşıncaya kadar devam ederdi. Üzerindeki üzüm tabakası yeteri kadar kalın olan sucuk koyu bir renk alır. Bunun için de kömenin koyu renkli olanı daha makbuldür. Kömeyi daha önce tatmadıysanız kış mevsimi iyi bir fırsat, çünkü köme kış ayları için ideal bir enerji kaynağıdır.

K ısmetli ballı kek

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

1/2 su bardağı bal

1/2 su bardağı eritilmiş tereyağı

1/2 su bardağı su

1 su bardağı ılık süt

2 çorba kaşığı kuru maya

2 adet yumurta (oda sıcaklığında)

1 paket vanilya

6 su bardağı un

3-4 çorba kaşığı sıvıyağ

1 adet yumurta sarısı

Ara harcı için;

1 su bardağı çekilmiş ceviz

1 su bardağı toz şeker

1/2 su bardağı kuru çekirdeksiz İzmir üzümü

1 çorba kaşığı toz tarçın

Bal, su ve eritilmiş tereyağı küçük bir tencereye koyulup kısık ateşte, tahta kaşıkla karıştırılarak, bal eriyinceye kadar, 4-5 dakika ısıtılır. Karışımın ocaktan alınıp ılık hale gelmesi beklenir. Ilık süt bir kaseye koyulup, üzerine 2 yemek kaşığı kuru maya eklenir. Birkaç kez karıştırılarak maya iyice eriyinceye kadar, 10 dakika bekletilir. Diğer taraftan, ılık haldeki ballı karışım derin ve geniş bir kaba aktarılır. Üzerine kabaran mayalı süt ilave edilir. Oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar ve vanilya katılır. Son olarak, 6 su bardağı un azar azar eklenerek ele çok hafif yapışan yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurun üzeri hafif nemli bir mutfak peçetesi örtülüp oda sıcaklığında 30 dakika bekletilir.

En az 30 santim çapındaki kelepçeli kalıp yumuşak margarinle iyice yağlanır. Ara harcının hazırlanması için; ceviz, şeker, üzüm ve tarçın bir tabakta iyice karıştırılır. Dinlenip kabaran hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak parçalar yuvarlanır. Yuvarlama işlemi yapılırken eller sık sık sıvıyağa batırılır. Yuvarlak hamur parçaları yağlanmış kek kalıbına gelişigüzel şekilde yerleştirilir. Her katın üzerine cevizli karışımdan serpiştirilir. Hamur topları bitinceye kadar aynı işlem tekrarlanır. En üsteki toplarının üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürülür. Kek, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında, iyice kabarıp kalıptan taşıncaya kadar, en az 45 dakika pişirilir. Fırından çıkarılır ve soğuyuncaya kadar beklendikten sonra dilimlenerek servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları