Paylaş
50 ülkenin temsilcilerinin katıldığı uluslararası bir organizasyonda Türkiye’yi tek başıma temsil ettim.
Paris’e giderken yanımda çok kıymetli Hatay’ın nar ekşisini, pekmez ve mürdüm eriği götürdüm.
İyi ki de birçok malzemeyi Türkiye’den taşımışım. İnanmazsınız belki ama Paris kazan ben kepçe, sokak sokak semizotu ve ayva aramama rağmen koskoca şehirde bu iki malzemeyi bulamadım.
15’inci yüzyılda yapılan ayvalı etli bir Osmanlı yemeği pişirecektim. Neyse ki sonra Lübnanlı bir kasap buldum da kuzu etini ondan temin ettim.
Baktım bulabildiğim ayva çok sert, deveci armuduyla idare etmek zorunda kaldım.
Bilirsiniz biz Türk kadınları yaratıcıyızdır. Ağzımda bir yaka mikrofonu, geçtim ocak başına. Bir taraftan ta 11’inci yüzyıldan başlayarak Türk mutfağını İngilizce olarak anlattım, bir taraftan da Firik pilavı pişirdim.
Osmanlı usulü et, tarhana çorbası derken hem konuşarak yemek pişirdim hem de yaptığım yemeklerle yüzlerce kişiyi doyurdum.
Sağ olsunlar, hem büyükelçiliğimiz hem de OECD temsilciliğimiz beni yalnız bırakmadı.
Paris’te yaptığımız sunum başarılıydı. Ama bana sorsanız, Paris’te miydim, Sarıyer’de mi, bilemedim. Sadece yemek pişirdim, anlattım ve geri döndüm.
Şimdi de bir Samsun yapıp geri döneceğim.
ISPANAKLI TAHİNLİ BÖREK
Çemensiz pastırmayı tavla zarı formunda küp küp doğrayın.
Ispanakları incecik doğrayın. Üzerine 1 çay kaşığı tuz serpiştirin.
Soğanları incecik doğrayın. Sıvıyağı bir tencerede kızdırıp soğanı sararıncaya kadar kavurun. Ispanakları ilave edip 7-8 dakika daha kavurun.
Pastırmaları katıp karıştırın. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. Ocaktan alıp ılık hale gelmesini bekleyin. Pul biber ve tahini ilave edin ve karıştırın. Börek sosu için yumurtaları cam kapta çırpın. Süt ve sıvıyağı da ekleyip çırpmaya devam edin.
Yufkalardan birini tezgaha serin. Üzerine kaşıkla börek sosundan bolca koyun. Sonra ikinci yufkayı serin. Pastırmalı ıspanaklı harcın yarısını yufkanın üzerine serpiştirerek dağıtın. Yufkanın iki ucunu içeriye doğru hafifçe katlayıp kalın bir rulo elde edecek şekilde sarın. Kalan iki yufkayı da aynı şekilde hazırlayın.
Rulo börekleri yağlanmış fırın tepsisine dizip her birini dört parmak kalınlığında dilimleyin.
Üzerlerine kalan sosu sürüp 200 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin.
Malzeme listesi
- 4 adet hazır yufka
İç harcı için;
- 1 kg ıspanak
- 2 adet kuru soğan
- 4 yemek kaşığı tahin
- 4 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, karabiber
- 8-10 adet çemensiz pastırma
- 2 çay kaşığı tuz
Börek sosu için;
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvıyağ
Paylaş