Et yemeyi pek sevmiyorsanız ya da vejetaryenseniz, etten alamadığınız proteini almak için kullanabileceğiniz kaynaklardan biridir mantar.
Eğer doğayla birazcık içiçeyseniz, nisan ve mayıs aylarında mantarın toprağı nasıl süslediğini bilirsiniz.
"Vitamin deposu" olarak niteleyebileceğimiz mantar, A, C ve D vitaminleri bakımından çok zengindir. Posa miktarı fazla olduğundan bağırsakları çalıştıran bu mucizevi bitki, içerdiği "lentinian" maddesi sayesinde kanserli tümörleri küçültme özelliğine de sahiptir. Yine doğayla haşır neşir olanlar bilirler ki, öyle her mantar yenmez ve mantarın zehirli olup olmadığını anlamak kolay iş değildir. Ancak bu konuda bildiğim şey, zehirli mantarların görünümünün zehirsiz olanlara kıyasla çok daha güzel olduğudur. Ama daha pek çok ayrıntıyı bilmek gerekir mantarla ilgili, eğer mantarı topraktan çıkarıp yemek istiyorsanız.
Bazen pek çok ayrıntıyı bilmek bile yeterli olmayabilir. Bunun için, marketlerde satılan kültür mantarını kullanmak belki de en iyisi. İçerdiği az miktardaki yağ oranıyla ve kolesterolsüz yapısı yüzünden herkesin sık sık mantar yemesi gerekiyor. Ancak marketten aldığınız mantarı hemen tüketmeniz gerektiğini de söylemeliyim. Çünkü mantar zaten nemli bir bitkidir ve bu yüzünden beklediği süre içinde kararacaktır. Ama illa bekleteyim derseniz, kararmaması için bol limonlu suda bekletmeniz gerekir. Ben size öyle ya da böyle mantarı sofranızdan eksik etmemenizi salık vererek bitiriyorum yazımı.
kşili Kilikya çorbası
Dövmeyi yani aşurelik buğdayı bir gece önceden ıslatıp ertesi gün süzün. Üzerine çıkacak kadar su ekleyip 30-40 dakika, iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Margarini orta boy tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Üzerine yemeklik incecik doğradığınız soğanları ekleyip karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Biber salçasını da ilave edip 1 dakika daha kavurun. Yıkanmış kırmızı mercimek, haşlanmış nohut ve haşlanmış dövmeyi de ilave edip 8 su bardağı et suyunu katın. Tuz ve kırmızı pulbiberi serpip mercimek iyice yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin. Yemeğin suyu azalırsa sıcak su ilave edin. Bakliyatlar iyice pişince salça, narekşisi, dövülmüş sarmısak ve kuru naneyi ekleyip 20 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp sıcak sıcak servise sunun.
8 kişilik
Hazırlama süresi 35 dakika
Pişirme süresi
60 dakika
Malzeme listesi
á 1 su bardağı kırmızı mercimek
á 1 su bardağı haşlanmış nohut
á 1 su bardağı dövme (buğday)
á 10-12 su bardağı et suyu
á 1 adet orta boy kuru soğan
á 4 çay kaşığı kuru nane
á 2 yemek kaşığı narekşisi
á 2 çay kaşığı tuz, pulbiber
á 25-30 gr. bitkisel margarin
á 2 diş sarmısak
á 1 tatlı kaşığı biber salçası
Kahveli kek fulya
Malzeme listesi
á 4 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş)
á 2 su bardağı tozşeker
á 1 su bardağı eritilip ılıtılmış bitkisel margarin
á 2 su bardağı un
á 1 paket vanilya
á 1 paket kabartma tozu
á 3 tepeleme yemek kaşığı kakao
á Yarım yemek kaşığı Türk kahvesi
á 1 su bardağı fındık içi (iri çekilmiş)
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
40 dakika
Yumurta ve tozşekeri derin bir kaba aktarıp, mikserin yüksek devriyle 5 dakika kadar çırpın. Üzerine eritilip ılıtılmış margarini ekleyip 1-2 dakika daha çırpın. Başka bir kapta un, vanilya, kabartma tozu, kakao ve kahveyi karıştırıp, çırptığınız yumurtalı karışıma ekleyin. Son olarak çekilmiş fındık içini de ilave edip, tüm malzemeler özleşinceye kadar iyice karıştırın. Kek hamurunu, yağlanmış orta boy bir fırın tepsisine ya da kelepçeli kek kalıbına aktarın. Keki yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında 40-45 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğuduktan sonra dilimleyerek servise sunun.